Na Ekonomskom u Bujanovcu ozvaničena međunarodna saradnja sa skopskim univerzitetom FOTO/VIDEO

Vranje - Između Ekonomskog fakulteta Subotica, čije odeljenje funkcioniše u Bujanovcu, i Univerziteta za turizam i menadžment u Skoplju, potpisan je u ponedeljak sporazum o međusobnoj saradnji.

Prof. dr Ace Milenkovski, rektor Univerziteta za turizam u menadžment, kazao je da je ovo veliki dan za obe visokoškolske ustanove i da očekuje plodonosnu saradnju dve strane na planu obrazovanja, razmene visokoškolskih kadrova i nastavno-naučne saradnje.

"Ovaj ugovor omogućiće međusobnu saradnju između studenata i nastavnog kadra, razmenu znanja i iskustva na oba plana i gostovanje, odnosno učešće na naučnim konferencijama u organizaciji dva fakulteta u Srbiji, odnosno Makedoniji", rekao je Milenkovski.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici prof. dr Nebojša Gvozdenović naglasio je da je ovo prvi međudržavni sporazum koji je ovaj fakultet sklopio u školskoj 2021/2022. godini.

"Drago mi je da je saradnja ozvaničena upravo ovde na našem odeljenju u Bujanovcu.

Ovaj sporazum biće samo prvi korak, 'inicijalna kapisla' za našu buduću saradnju", naveo je Gvozdenović.

Dekan Gvozdenović potencirao je da ovaj fakultet već ima saradnju sa Univerzitetom u Tetovu, takođe u Severnoj Makedoniji.

"Ta intenzivna saradnja traje od osnivanja našeg odeljenja u Bujanovcu.

Angažujemo kolege iz Tetova kako bi nam pomogle, s jedne strane svojim znanjem i kvalitetom u unapređenju nastave, a s druge strane pomažu studentima albanske nacionalnosti da jezičke probleme u nastavi lakše prebrode", rekao je Gvozdenović.

Univerzitet za turizam i menadžment Skoplje

Sa Univerziteta za turizam i menadžment u Skoplju ističu da je njihova misija da "kreiraju, implementiraju i održavaju najviši kvalitet u obrazovanju".

"Takođe i osposobljavanje visokokvalifikovanog kadra koji će biti u stanju da se suoči sa izazovima koji će im postaviti profesionalne karijere u budućnosti. Osnovna smernica našeg univerziteta je da studentima pruži sva neophodna znanja, istovremeno ih usmeri ka pravim prioritetima sve u cilju stvaranja bolje budućnosti, ali i kadrova koji će biti neophodni za nove naučne i stručne zahteve društva i poslovne zajednice. Univerzitet za turizam i menadžment svojom metodologijom rada, koja je gotovo identična načinu rada svih svetskih univerziteta, prvenstveno kroz nastavu, ali i realizaciju praktičnih angažmana neprestano budi stvaralačku aktivnost studenata, istraživački duh u njima i naravno njihovu potrebu za sticanjem novih znanja i veština", istakao je rektor prof. dr Ace Milenkovski.

Gvozdenović je napomenuo da subotički fakultet ima saradnju i sa univerzitetom u mađarskom Segedinu i fakultetima iz drugih država u okruženju.

"Namera je da osmislimo neke zajedničke studijske programe, a svako nam se otvara mogućnost da konkurišemo za projekte međugranične i regionalne saradnje i sa skopskim univerzitetom", zaključio je Gvozdenović.

Ekonomski fakultet i međunarodna saradnja

Ekonomski fakultet sa sedištem u Subotici osnovan je 18. maja 1960. godine. Odeljenje u Bujanovcu radi od 2011.

"Inovativnost obrazovnog procesa na fakultetu postiže se kvalitetnim i referentnim nastavničkim kadrom i povremenim angažovanjem istaknutih naučnih radnika iz zemlje i inostranstva. Internacionalizacija Fakulteta i međunarodna saradnja se poslednjih godina posebno potenciraju i u tom smislu su već realizovani brojni projektni ili bilateralni sporazumi", navode sa fakulteta.

Razmena studenata se obavlja posredstvom TEMPUS i CEEPUS projekata s univerzitetima iz Italije, Austrije, Belgije, Slovačke, Francuske i Portugalije. Istovremeno, obogaćena je bilateralna saradnja s univerzitetima i fakultetima iz Mađarske, Slovačke, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Rumunije, Republike Češke, Poljske, Francuske, Italije, kao i univerzitetima iz Kine, Tajlanda i SAD-a. Fakultet je član nekoliko evropskih i nacionalnih udruženja kao što su CEEUN (Central and Eastern European University Network), ASECU (Association of South Eastern Europe Economic Universities), ACRU (Association of Carpatian Region Universities), EUNIS (European University Information System), EDEN (European Distance and E-Learning Network) i ALADIN (Alpe Adria Universities Initiative Network). Kao nacionalni centar za izvođenje nastave i sprovođenje ispita po jedinstvenom evropskom standardu provere znanja stranih jezika, član je ECL-a (European Consortium for Languages).

Najnovije vesti