Načelnice iz Surdulice puštene da se brane sa slobode, sačekao ih Tončev

Vranje - Četiri načelnice opštine Surdulica, uhapšene u četvrtak zbog navodne zloupotrebe položaja i nanete štete opštini od preko 40.000 evra u vreme kada su bile u tenderskoj komisiji, puštene su da se brane sa slobode, potvrđeno je u Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Kako prenosi N1, one se sumnjiče da su navodno protivzakonito izabrale nepovoljnijeg ponuđača, što i sadašnje rukovodstvo opštine negira, tvrdeći da za to imaju neoborive dokaze.

Osumnjičene su, inače, bile najbliže saradnice sadašnjeg ministra bez portfelja Novice Tončeva, lidera socijalista u Surdulici i potpredsednika SPS-a, koji je u vreme navodno sporne javne nabavke 2014. godine, bio na čelu te opštine.

Tončev ih je u petak sačekao pošto su puštene, ali nije hteo da komentariše bilo šta u vezi sa postupkom koji je u toku.

Puštenim načelnicama je zabranjeno da komuniciraju sa budućim svedocima.

U njihovu odbranu stalo je aktuelno rukovodstvo Surdulice.

- Nije izabran finansijski povoljniji ponuđač, jer nije priložio bankarske garancije o kreditnoj sposobnosti, što je bio uslov - saopšteno je iz opštinske uprave Surdulice.

Iz MUP-a Srbije saopšteno je u četvrtak da su osumnjičene, navodno, u postupku javnih nabavki "oštetile opštinu Surdulica za više od 46.000 evra"..

- Policija je uhapsila M.S. (1980), rukovodioca u opštini Surdulica i koordinatora projekta, te članove komisije D.S. (1966), S.M. (1966), rukovodioce u opštini Surdulica, kao i O. V. (1962), zaposlenu u opštini Surdulica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

M.S. se tereti i da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja - citat je iz saopštenja ministarstva.

Osumnjičene su da su, navodno, prilikom sprovođenja postupka javnih nabavki za rekonstrukciju i rehabilitaciju informacionog centra za zaštitu životne sredine u Zaštićenom području Vlasina, "suprotno predviđenim procedurama za javne nabavke izabrale neispravnu ponudu sa najvišom ponuđenom cenom, čime su oštetile budžet opštine Surdulica za 28.769 evra", dodaje se u saopštenju.

- Takođe, M.S. se tereti da je, kao koordinator projekta, suprotno ugovoru, omogućila da se objekat koji je predmet projekta koristi u svrhe za koje nije predviđen, čime je na osnovu komercijalne upotrebe objekta oštetila opštinu Surdulica za 17.693 evra - kaže se u saopštenju MUP-a.

Najnovije vesti