Mustafa: Niko ne brani Srbiji da unapredi prava Albanaca

Preševska dolina je problem koji traži rešenje još od završetka oružanih sukoba 2001. godine i zato bi najbolje bilo da se predstavnici albanskih partija uključe u pregovore Beograda i Prištine, izjavio je za Betu predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa.

- Za Srbiju ne postoje nikakve smetnje da unapredi prava Albanaca u preševskoj dolini i da kaže u Briselu – evo mi smo sve uradili za Albance, neka oni isto urade za Srbe na severu Kosova - rekao je Mustafa.

Prema njegovim rečima, reakcije iz Srbije na zajedničku deklaraciju albanskih partija iz Bujanovca, Preševa i Medveđe kojom traže da se uključe u briselski dijalog, veće su od dosadašnjih, "jer se politika Beograda zasniva na tome da problemi ostaju ispod tepiha kao što su stajali 100 godina.

- Očekuju da se nekako okonča dijalog sa Kosovom, a da problemi Albanaca u preševskoj dolini ostanu nerešeni.

Ne znamo šta je u programu Beograda za pregovore u Briselu, ali ako je predviđena podela Kosova i to da se deo pripaja Srbiji onda zašto ne bi tražili isto i za preševsku dolinu - rekao je Mustafa.

Mustafa je dodao da se ništa nije promenilo po pitanju položaja Albanaca, iako je još 2013. godine Vlada Srbije prihvatila urgentne mere za rešavanje problema u preševskoj dolini.

"Tada je Deklaracija od sedam tačaka, koju su predložile albanske partije za rešavanje problema u prosveti, sudstvu, integraciji Albanaca u državne organe, okarakterisana kao normalna stvar, koja može odmah da se reši, ali se od tada ništa nije pomaklo - kazao je Mustafa.

Mustafa je naveo da "očekuje da će zajedničku deklaraciju svih albanskih odbornika iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa podržati vlasti u Prištini, kao i da je parlament Kosova već ranije odobrio angažovanje Vladi Kosova da se zalaže za prava Albanaca u preševskoj dolini, onoliko koliko se za Srbe na Kosovu zalaže zvanični Beograd".

Albanski odbornici su 14. jula na zajedničkoj sednici usvojili deklaraciju kojom je dato ovlašćenje "parlamentu, predsedniku i Vladi Kosova da uključe prava Albanaca iz preševske doline tokom finalnih pregovora između Beograda i Prištine u Briselu". U tekstu deklaracije navodi se da "bez normalizacije i unapređenja prava Albanaca u preševskoj dolini nije moguća normalizacija odnosa Kosova i Srbije", kao i da se "zahteva princip reciprociteta u njihovim pravima u odnosu na prava koja imaju Srbi na severu Kosova".

Usvajanje te deklaracije naišlo je na osudu na svim nivoima vlasti u Srbiji, pa su se u Vranju, koje je centar Pčinjskog okruga u kome se nalaze opštine Bujanovac i Preševo, tim povodom preko lokalnih medija oglasili odbori SPS-a i PUPS-a, koji su zahteve Albanaca okarakterisali kao "separatističke igre bez granica". Ocenili su i da "niko ne može da cepa i rasparčava Srbiju, ni Pčinjski okrug".

Najnovije vesti