Mustafa: Koncept privatizacije u tri opštine se nije ostvario VIDEO

Koncept privatizacije u Bujanovcu i Preševu, koji je postojao u vreme potpisivanja "Čovićevog plana" i naknadnim aneksima, "nije se ostvario, a više privatizacija od Bujanovca imali su čak i Preševo i Medveđa", izjavio je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Srbiji Ragmi Mustafa.

- Imali smo ovde u Bujanovcu nekoliko preduzeća "giganata" od kojih nije ostalo ništa.

Za građane albanske nacionalnosti koji žive u tri opštine ceo proces privatizacije u ovom deleu je netransparentan.

I kad je bilo prodaje, nismo znali ko prodaje, ni ko kupuje društvenu imovinu na ovom području.

Nije se znalo koji je plan tog kupca u sledećih pet ili deset godina, što je za nas najozbiljnija tema - kazao je Mustafa, učestvujući na skupu o privatizaciji na bujanovačkom odeljenju Ekonomskog fakulteta Subotica.

Njegova glavna primedba odnosila se na to da predstavnici albanske nacionalnosti ili ozbiljni investitori iz inostranstva, Albanci ili Turci, "nisu imali nikakve šanse da učestvuju u privatizaciji kao ravnopravni takmaci" sa drugim potencijalnim kupcima.

- Ili bi im unapred bila skretana pažnja da njihova ponuda neće biti prihvaćena ili su postavljani uslovi koje baš oni kao potencijalni kupci ne mogu da ispune - kazao je Mustafa.

OČAKIVANJA OD TAČIJA

Ragmi Mustafa je pozdravio izjavu Hašima Tačija da neće biti razmene teritorija već da se zalaže za pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu, kao "istorijskom ispravljanju nepravde", što po oceni Mustafe "uliva nadu i ohrabruje".

- Zahtevi Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe su jasni. Mi tražimo i od ostalih kosovskih lidera da poštuju volju naroda Preševske doline - rekao je Mustafa za kosovski portal Kallkxo.

Komentarišući Tačijevu poruku sa nedavnog samita u Berlinu Mustafa je rekao i da se "ne sme ponoviti sudbina Albanaca od pre 141 godine i Berlinskog kongresa".

- Rešenje pitanja Preševske doline je u okviru dijaloga, u sveoubuhvatnom i međunarodno obavezujućem sporazumu - istakao je predsednik NSA u Srbiji.

Najnovije vesti