Mustafa: Himna Bože pravde ne predstavlja Albance Preševske doline

Vranje - Nametanje intoniranja državne himne u školama samo produbljuje etničke različitosti, izjavio je za FoNet predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Srbiji Ragmi Mustafa.

"Himna Republike Srbije (poput grba i zastave) ne predstavlja nevećinske zajednice, a još manje Albance Preševske doline, a i mnoge društvene grupe – etničke, kulturne, društvene, rodne itd", rekao je Mustafa.

On je rekao da su učenici u tzv. Preševskoj dolini, na jugu centralne Srbije, i dalje lišeni osnovnog prava na dostojanstveno obrazovanje i bez srednjoškolskih udžbenika.

"Iako mi se čini da je ova odluka za domaću upotrebu kako bi se izbegli stvarni problemi građana, takođe je u duhu političkog i kulturnog mentaliteta Vlade Srbije koja nastavlja staru politiku novim pojmovima, poput srpskog sveta", dodao je Mustafa.

Mustafa je dan uoči početka nove školske godine na Fejsbuku pozvao direktore škola "da podnesu ostavke ako nisu spremni da zaštite nacionalni i kulturni identitet".

Izvori Foneta sa terena javljaju da je himna emitovana u većini škola, ali ne i u školama u Preševu.

"Kako sam informisan, himna nije intonirana u školama u kojima se nastava izvodi na albanskom", rekao je Mustafa prethodnog dana za Bujanovačke.

Najnovije vesti