Novi zakon ruši spomenike OVPMB na jugu Srbije

Vranjanac Negovan Stanković, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izjavio je za Večernje novosti da će ubuduće Savet za negovanje oslobodilačkih tradicija oslbodilačkih ratova odlučivati o uslovima za podizanje novih i uklanjanje starih ratnih vojnih memorijala.

Sva sporna spomen obeležja, navodi Stanković, biće na dnevnom redu Saveta, čije osnivanje se, u skladu sa Zakonom o ratnim memorijalima, očekuje najkasnije sredinom avgusta.

Novosti pišu da će "svi spomenici podignuti u čast Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB)", kao i sva obeležja u Srbiji „posvećena osvajačima, ratnim zločincima i teroristima“, na jesen biti uklonjeni, u skladu sa nedavno donetim Zakonom.

- Članovi Saveta biće najstručniji ljudi iz ove oblasti, i to jedan profesor istorije koga predlažu univerziteti, predstavnik SANU, predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture i četiri člana državne uprave, odnosno ministarstava za rad, odbranu i spoljne poslove - rekao je Stanković.

Stanković, inače Vranjanac, dodao je da će članovi Saveta davati saglasnost za podizanje memorijala.

– Članovi Saveta davaće sada saglasnost na zahtev o podizanju memorijala, vodeći računa o tome kako on izgleda, šta na njemu piše, o dimenzijama, o tome da li takva ličnost zaslužuje obeležje.

Na kraju mišljenje Saveta moraće da parafira i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - kaže Stanković.

Među dvadesetak obeležja OVPMB, koliko se u Ministarstvu procenjuje da ih ima na jugu Srbije, svakako je najpoznatiji onaj u Preševu ispred opštine, koji su 20. januara 2013. uklonili pripadnici Žandarmerije Srbije.

Najnovije vesti