MUP: Rok za zamenu oružnih listova do 5. marta

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je još jednom građane koji u prethodne četiri godine nisu podneli zahtev za zamenu isprava o oružju da to što pre učine, jer zakonski rok ističe 5. marta, pišu Večernje novosti.

- Zahtev se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici MUP-a prema mestu prebivališta, a svi zahtevi koji budu podneti do 5. marta biće uzeti u razmatranje uz mogućnost da, ukoliko dokumentacija nije potpuna, ona naknadno bude dopunjena - poručuju iz MUP.

Zakonom o taksama iz decembra prošle godine, kako podsećaju u MUP, iznos taksa za izdavanje oružnih listova je prepolovljen.

Tako sada za izdavanje oružnog lista sa čipom, u koji se unose podaci o registrovanom oružju sa olučenim cevima, ona iznosi 2.800, dok je za oružje sa neolučenim cevima 1.330 dinara.

Zakon o oružju i municiji je počeo da se primenjuje 2016. i prvi rok za zamenu isprava bio je 5. mart 2019, da bi izmenama zakona bio produžen na 5. mart ove godine.

Procenjuje se da oko 580.000 vlasnika ima 900.000 komada oružja, međutim, do sada je tek 164.000 preregistrovano.

Visoki porezi plus takse za preregistraciju doveli su do toga da mnogi vrate oružje koje su imali. Podaci MUP pokazuju da je lane vraćeno 28.900 komada.

U NAOS se nadaju da će država ipak produžiti rok za preregistraciju, a zakon kaže da onima koji zadrže neregistrovano oružje može da sledi kazna do 150.000 dinara i oduzimanje pištolja i pušaka.

Najnovije vesti