Moć građanina: Golim grudima ili pancirom na bajonete birokratije (FOTO, VIDEO)

Sve je počelo od retoričkog pitanja - da li građani imaju moć?

Na ovo pitanje, novinar Vojkan Ristić, dopisnik "Danasa" iz Vranja, odgovorio je konstatacijom da je "građanin devastiran u svim segmentima njegovog delovanja".

On je ovakav stav zauzeo na okruglom stolu o temi "Kako da vlast govori jezikom građana - kako da Vranjanci dobiju svoje pozorište?".

Na ovu temu razgovaralo se u Sali Perodike Biblioteke Bora Stanković u Vranju, a na okruglom stolu su, osim Ristića, govorili Zorica Jović, gradska većnica za kulturu i informisanje, te Danijela Milosavljević, gradska većnica za lokalnu upravu, uz moderiranje Danijela Dašića, Nišlije iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD).

- Uloga građanina je zarobljena; izgubio je svoju snagu, svoj potencijal, usta su mu puna zemlje, da ne kažem patriotizma, on nema moć govora.

On je na nekoj stranputici koja mu je oduzela snagu.

Kada je o Vranju reč, od 2000. i demokratskih promena grad je ekonomski devastirano područje, što je unizilo ulogu građanina, građanina koji se interesuje recimo za pozorište, za kulturnu nadgradnju.

Da bi do toga došao on mora da ima određenu ekonomsku i socijalnu sigurnost, a nema je.

Upravo je na tome uništena moć građanina kao pojedinca i on u ovom trenutku nije svestan svoje moći, on je nezainteresovan da juriša golim grudima na bajonete birokratije, ćutanja, zatvorenih vrata, beskrajnih prepiski sa lokalnom ili državnom administracijom - kazao je Ristić.

Ristić je ustvrdio da su poslednje garniture vlasti, pa i aktuelna, kako je kazao, pozivale građane na dijalog "samo na onaj socrealistički način", u smislu "dođite da razgovaramo".

- A, onda se tamo ne pojavi gotovo niko, iako je budžet glavna stavka životnog ikonopisa ovog grada od ekonomije, socijale, kulture, sporta.

Moramo da menjamo način komunikacije; moramo da popularizujemo tu oblast, da građanima približimo kako premostiti taj jaz između njih, birokratije i administracije.

Vlasti je u prirodi da se boji reči građana i nije im intresantno da se to prikazuje kao strip, kao dobar akcioni film ili triler, a trebalo bi da bude obratno - kazao je Ristić.

Gradska većnica za kulturu i informisanje Zorica Jović kazala je da se aktuelna vlast trudi "da svaki građanin ima sve informacije koje su mu potrebne u svakom trenutku".

- Imamo gradski sajt koji nudi sve informacije o svim aktivnostima gradske uprave.

Svi mi koji smo na funkcijama u Gradskoj upravi dostupni smo novinarima i javnosti za sve dodatne informacije u svakom trenutku.

Imali smo organizovane javne rasprave o statutu, o budžetu gde su mogli da dođu svi zainteresovani građani.

Potom, u svakoj mesnoj zajednici postoji službenik lokalne samouprave koji prikuplja predloge u svim oblastima funkcionisanja, infrastrukturi, kulturi, sportu i slično i to se prosleđuje višim nivoima vlasti na osnovu čega se kreira budžet - kazala je Jovićeva.

Većnica za lokalnu samoupravu Danijela Milosavljević kazala je da se građanin, kao pojedinac, možda pomalo "izgubio" u periodu tranzicije, kada su hiljade ljudi ostali bez posla.

- Ni u to vreme nismo bili informisani da uopšte postoje javne rasprave, verujem da je i sada delimično tako, da ima problema u komunikaciji ali se trudimo da budemo transparentni.

Zato su i ovakve tribine dobre, da iznesemo te stvari na videlo - kazala je Milosavljevićeva.

Istraživanja Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) pokazuju da vlast iz samo njima znanih razloga vrlo slabo komunicira sa građanima, a da razloge za nepostojanje adekvatne interakcije prebacuju na stranu građana, odnosno da građani ne umeju dovoljno da se artikulišu i predstave svoje interese, rekao je Danijel Dašić, programski savetnik Nacionalne koalcije za decentralizaciju (NKD) i modrator na okruglom stolu.

On je pomenuo primer Šapca gde vlast, prema njegovom svedočenju, smatra da je najbolji način za pristup građanima "štampanje pamfleta koje ubacuju u poštanske sandučiće na kućne adrese".

On je kazao da "ne postoji dobra vlast, već samo dobra kontrola vlasti".

- Mi kao građani i kao civilno društvo moramo da insistiramo na toj kontroli.

Svako od nas ko ima sreću da radi mora da zna sledeće - da bi primio 100 dinara, mora da zaradi 160, jer 60 dinara država odmah uzme na porez, doprinose i još neke stvari.

Kad odemo sa sto dinara u prodavnicu to više nije 100 već 80 jer je na to već zaračunat PDV.

Mi tim novcem, tom razlikom punimo budžet i zato je naša obaveza da na svaki mogući način kontrolišemo kako se taj budžet troši- kazao je Dašić.

Svoje i iskustvo aktivistkinja Odbora za ljudska prava i SOS telefona u komunikaciji sa vlašću iznela je koordinatorka Suzana Antić Ristić.

Jovanović: Pozorište ne čini zgrada

Glumcu i umetničkom rukovodiocu Pozorišta Bora Stanković Bojanu Jovanoviću nije se dopalo što se o pozorištu govorilo samo u kontekstu pozorišne zgrade.

- Zgrada trenutno ne postoji, ali pozorište kao ustanova postoji i naš teatar je od požara napravio najveće rezultate u istoriji - kazao je Jovanović.

S ciljem da građani konačno dobiju veći uticaj na odluke koje se tiču njih, a koje donose vlasti čiji je rad finansiran od tih istih građana, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, kao partner organizacije CRTA u sklopu projekta "Građani imaju moć", organizovala je u četvrtak, osim okruglog stola i uličnu akciju u Vranju o temi "Kako da vlast govori jezikom građana - kako da Vranjanci dobiju svoje pozorište?".

Najnovije vesti