Mladi vranjski džudisti na obeležavanju Svetskog dana džudoa FOTO

Mladi džudisti Vranja, deo velikog projekta "Džudo u škole" koji se na području Vranja sprovodi u OŠ Radoje Domanović, okupili su se u Beogradu sa vršnjacima iz ostalih osam škola u Srbiji koje su deo ovog programa povodom Svetskog dana džudoa.

U Sportskom centru Šumice, mestu na kome se tradicionalno održavaju takmičenja u džudo sportu, održana je svečanost povodom dana koji se obeležava širom planete svakog 28. oktobra, na rođendan osnivača džudoa majstora Džigoro Kana.

Velikim javnim džudo časom ujedno je obeležena prva godina realizacije pomenutog projekta.

Milan Marković, jedan od džudo trenera u Vranju u sklopu projekta, kaže za Vranje News da su preko Džudo saveza Srbije, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja na inicijativu dekana dr Milovana Bratića, prof dr Mirsada Nurkića, te člana Gradskog veća za sport i omladinu u Vranju Nenada Đorđevića grad Vranje i OŠ Radoje Domanović uključeni u ovaj program.

- Praktično, učenici mogu da izaberu džudo kao izborni predmet.

Nakon godinu dana, učenici OŠ Radoje Domanović imali su priliku da se sretnu sa svojim drugarima iz ostalih devet škola u Srbiji u kojima se sprovodi program.

Javni čas povodom obelažavanja dana džudoa okupio je više od 400 učenika koji su demonstrirali stečena znanja - naveo je Marković u izjavi za naš portal.

On je dodao da se Džudo savez Srbije i ove godine uključio se u veliku akciju Svetske džudo federacije "Posadi drvo" - projekat, koja je deo zajedničke pomoći planeti.

- Danas više od 40 miliona ljudi širom sveta vežba džudo.

Kad bi svi posadili jedno drvo, postigao bi se značajan doprinos očuvanju naše planete kojom kao ljudska vrsta raspolažemo.

Upravo zato su mladi džudisti posadili devet sadnica u ime Džudo saveza Srbije, odnosno devet škola koje učestvuju u projektu.

Sledi nam nastavak programa koji podrazumeva uključivanje naredne generacije učenika OŠ Radoje Domanović u ovaj projekat.

Oni će narednih godina moći besplatno da pohađaju časove džudoa na kojima se, pored džudo tehnika, rade i elementi gimnastike - rekao je Marković za Vranje News.

Projekat "Džudo u škole" pokrenuo je Džudo savez Srbije, uz pomoć Svetske džudo federacije, Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U projektu učestvuju OŠ Aleksa Šantić iz Tutina, OŠ Jovan Jovanović Zmaj iz Brusa, OŠ Jovan Grčić Milenko iz Beočina, OŠ Pavle Savić iz Beograda, OŠ Petar Kočić iz Temerina, OŠ Petar Petrović Njegoš iz Vrbasa, OŠ Sveti Sava iz Pirota, OŠ Petar Petrović Njegoš iz Zrenjanina i OŠ Radoje Domanović iz Vranja.

Od 1952. godine, kada je osnovan Džudo savez Srbije, u našoj državi je bilo više od 300.000 registrovanih džudista.

Najnovije vesti