Mladi Srbi i Albanci zajedno očistili obalu Bujanovačkog jezera

Mladi Srbi i Albanci, učenici bujanovačkih osnovnih i srednjih škola, očistili su obalu Bujanovačkog jezera, u okviru projekta Grupe 484 "Naš grad – naše škole", piše portal Bujanovačke.

Oni su starijima poručili "da se ugledaju na njih i to ne samo po pitanju očuvanja životne sredine".

Pedesetak đaka učestvuje u projektu koji ima za cilj prevazilaženje jaza i podeljenosti u Bujanovcu, a za još jednu zajedničku akciju odabrali su čišćenje Bujanovačkog jezera.

Rame uz rame, mladi Albanci i Srbi marljivo su skupljali otpatke po priobalju, bez pomoći starijih sugrađana, iako su ih pozvali da se priključe akciji.

- Čistili smo i družili se, svi zajedno.

Svima nama se sviđa ovo mesto, i zašto ga onda ne bi zajedno i sredili, da uživamo u njemu svi i da nastavimo da se družimo - rekao je Dijar Idrizi iz Srednje škole Sezai Suroi.

Stefan Stošić, učenik škole Sveti Sava, smatra da ne postoji ništa što bi moglo da razdvaja učesnike projekta iz obe zajednice.

- Želim da sklapam nova prijateljstva i stvarno ne vidim razlog zašto mi ne bi bio prijatelj neko ko je moj vršnjak, imamo slična interesovanja i razmišljanja, a samo zato što je Albanac.

Razlika ima, ali su apsolutno nebitne za naše druženje, važno je kakva si osoba - kaže Stefan.

- Radili smo zajedno dosta korisnih stvari i tako se zbližili - dodala je Anđela Mladenović iz OŠ Vuk Karadžić u Levosoju.

Čišćenje Bujanovačkog jezera bila je ujedno završna akcija u okviru projekta koji bi trebalo da se nastavi sa početkom nove školske godine.

Kako je kazala Ivana Seratlić, iz Grupe 484, "donatori prepoznaju postignuća u prethodne tri godine".

- Deci se sviđaju radionice i zajednički rad, zbog toga i učestvuju u ovolikom broju.

Ova završna akcija bi trebalo da bude prvi korak ka uključivanju odraslih u ono što radimo, jer se tiče svih Bujanovčana - istakla je Seratlić.

Projekat "Naš grad, naše škole" partnerski realizuju Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i organizacija „Grupa 484“, a uz podršku Pestaloci dečje fondacije iz Švajcarske, Ministarstva prosvete i opštine Bujanovac.

Najnovije vesti