Mladi neće u učitelje: U Vranju samo 19 brucoša na Pedagoškom

Pedagoški fakultet u Vranju upisao je u prvom upisnom roku svega 19 brucoša u Vranju i još devetoro za istureno odeljenje u Negotinu, pokazuju podaci sa zvaničnom sajta vranjskog fakulteta.

Visokoškolska ustanova, koja već godinama upisuje znatno manji broj studenata u odnosu na "zlatno doba" ovog fakulteta, prema konačnoj rang listi za zvanje diplomirani učitelj upisala je troje brucoša, na studijskoj grupi za diplomiranog vaspitača jedanaestoro, a na grupi za master profesora tehnike i informatike petoro brucoša.

Sa još devetoro upisanih na studijskom programu za zvanje diplomirani učitelj na isturenom odeljenju u Negotinu to je ukupno 28 brucoša.

Prema informacijama iz teksta raspisanog konkursa za drugi upisni rok Pedagoški fakultet u Vranju (koji funkcioniše u sklopu Univerziteta u Nišu) u prvu godinu osnovnih akademskih i integrisanih studija, ukoliko bude interesovanja potencijalno će moći da upiše još 62 brucoša čije se studije finansiraju iz budžeta i 170 samofinansirajućih studenata.

Na studijskom programu za učitelja u Vranju još ima 27 slobodnih mesta za studiranje na budžetu i 90 za samofinansirajuće; na istom programu u Negotinu 11 za studije iz budžeta i 20 za samofinansirajuće.

Na studijskom programu za vaspitača u Vranju ima 9 mesta na budžetu i 30 za brucoše koji bi sami plaćali školovanje, a na studijskom programu za tehniku i informatiku 15 je slobodnih mesta za budžet i 30 za samofinansiranje studija.

Po jedan brucoš moći će da se upiše na budžet i iz kategorija osoba sa invaliditetom, iz romske nacionalne manjine i jedan državljanin Srbije koji je u školskoj 2019/2020. godini srednju školu završio u inostranstvu.

U prvu godinu osnovnih akademskih i integrisanih studija mogu se upisati kandidati koji imaju srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju.

Pravo na rangiranje ima kandidat koji po osnovu opšteg uspeha u srednjoj školi i po osnovu rezultata postignutog na prijemnom ispitu ima zbirno najmanje 30 bodova.

Pravo na finansiranje iz budžeta ima kandidat koji po osnovu opšteg uspeha u srednjoj školi i po osnovu rezultata postignutog na prijemnom ispitu ima više od 50 bodova.

TERMINI ZA SEPTEMBARSKI UPISNI ROK

Drugog, trećeg i četvrtog septembra (od 9 do 14 sati) kandidati za upis na Pedagoški fakultet u drugom upisnom roku moći će da podnesu prijave. Desetog septembra od 9 sati biće obavljena procena govornih, fizičkih i muzičkih sposobnosti, a za isti dan planirano je polaganje prijemnog ispita. Tog dana za studijski program za obrazovanje učitelja i vaspitača polagaće se test iz srpskog jezika i književnosti (od 10 do 11.30) i test iz opštih znanja i informisanosti (od 12 do 12.45 časova). Za studijski program za obrazovanje master profesora tehnike i informatike test iz matematike ili informatike polagaće se od 10 do 11.30, a test iz opštih znanja i informisanosti od 12 do 12.45 časova. Preliminarne – jedinstvene rang liste po studijskim programima biće poznate 11. septembra do 12 časova.

Najnovije vesti