Mladi Albanci u sve većem broju napuštaju Kosovo

Kosovo se prazni iz godine u godinu, piše Ljajmi i navodi da je prema podacima koje je objavila Kosovska agencija za statistiku samo tokom 2018. oko 30.000 ljudi otišlo u inostranstvo zbog spajanja porodice, pronalaska posla i studiranja.

- Legalna imigracija nastala je zbog ponovnog ujedinjenja porodica, brakova, pronalaska posla, stalnog preseljenja (uglavnom u susedne zemlje), dugoročnih studija, zapošljavanja i tako dalje.

Takođe, tokom 2018. jedan broj je migrirao zbog azila u zemlje EU, uključujući zemlje Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) - navodi se u izveštaju.

Prema podacima KAS-a, pored zemalja EU i EFTA-e brojni stanovnici Kosova uselili su se i u SAD, Kanadu i Tursku.

- Tokom 2018. procenjuje se da je značajan broj rezidentnog stanovništva na Kosovu iz različitih razloga promenio svoje prebivalište (opštinu) uglavnom iz seoskog u urbano i prigradsko područje.

Broj osoba koje su promenile prebivalište iz prethodne opštine (iz jedne opštine u drugu na Kosovu) procenjuje se na 8.967 stanovnika (na osnovu trenda sklapanja brakova, kretanja tokom petogodišnjeg perioda 2005-2010, izvedenih iz osnovne vrednosti - popis stanovništva i broj studenata koji su promenili opštinu prebivališta) - kaže se u izveštaju.

U međuvremenu, za razliku od onih koji su napustili Kosovo, oko 7.000 drugih građana odabralo je Kosovo za prebivalište.

Ovaj broj uključuje povratnike, azilante i one koji imaju dozvolu boravka.

- Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), UNHCR-a, IOM-a, podataka iz nekoliko opština i baze podataka Eurostata, broj imigranata na Kosovu tokom 2018. procenjuje se na 6.762 stanovnika - prenosi KAS.

Najnovije vesti