Mladenović sumirao godinu: Han u srpskom vrhu po rastu prosečne zarade VIDEO

Vranje/Vladičin Han - Godina 2019. bila je godina velikih poslovnih rezultata, velikih infrastrukturnih ulaganja za opštinu Vladičin Han, ali i godina značajnog napretka na planu zapošljavanja, izjavio je u ponedeljak predsednik hanske opštine Goran Mladenović.

On je, govoreći na godišnjoj konferenciji za medije, rekao da u prilog te teze govore kilometri asfaltiranih lokalnih i regionalnih puteva.

- Na drugoj strani, došlo je do pada nezaposlenosti na području Vladičinog Hana; sada u decembru je registrovano 1.750 lica na evidenciji nezaposlenih, što znači da smo prepolovili brojku osoba koje su bile bez posla i taj broj se, iz meseca u mesec, dodatno smanjuje.

Imamo, recimo, najavu "Teklasa" (turska kompanija koja ima svoj pogon u Hanu, p.a), da će u narednoj godini zaposliti 350 radnika.

Ako na to dodamo i još neke kompanije koje planiraju proširenje proizvodnih kapaciteta, očekujemo značajnije smanjenje i ove brojke nezaposlenih koju bismo u narednoj godini mogli da svedemo na 7-8 odsto nezapslenih od ukupnog broja radno sposobnih.

Opština Vladičin Han je u samom vrhu u Srbiji po procentu rasta prosečne zarade.

Ta brojka se kreće od 11,2 do 11,5 odsto na mesečnom nivou - rekao je Mladenović pred novinarima.

Mladenović je naglasio da, predočavajući ovakve rezultate, ljudi iz vrha opštine Vladičin Han "moraju da budu realni" i da kažu da "razlog za ovakvo stanje leži u dve stvari".

- Najpre, naša opština je u dugom periodu bila devastirana i nerazvijena pa sada dobri rezultati koji se pojavljuju omogućavaju ekspanzivan rast, a druga stvar je da smo mi uspeli da sa dobrim poslovnim potezima i rezultatima učinimo da naša opština bude jedna od onih koje se najbrže razvijaju u Srbiji.

Ovde se i dalje teško živi, ali građani u Vladičinom Hanu osećaju određenu sigurnost, napredak i osećaju da će rezultati u godinama koje dolaze biti još bolji.

Jer, postavili smo dobar kamen temeljac za inrastrukturna ulaganja, dalji napredak i razvoj opštine - rekao je Mladenović.

One je dodao da će opština u narednom periodu najviše pažnje posvetiti projektima izgradnje petlje kod sela Gramađe, za koju su pripreme u završnoj fazi jer je postignut dogovor sa Koridorima Srbije.

- To će Vladičinom Hanu omogućiti da se teritorijalno razvija kao grad - rekao je Mladenović ističući da je drugi veliki projekat vodozahvat i vodosnabdevanje opštine sa Jelašničke reke.

Predsednik opštine je istakao da će lokalna samouprava nastaviti da uređuje ulice - pre svih Ulicu 1. maj, ulice Bore Stankovića i Jurija Gagarina; nastaviće se priprema projekata za mesne zajednice, u idućoj godini prva će dobiti asfalt MZ Mrtvica.

- Izdvajam i projekat Centra za kulturu gde radimo rekonstrukciju i adaptaciju spoljne fasade, krova, grejanja, zamenu stolarije, projekat je vredan 22 miliona dinara i finansira ga EU Progres.

Takođe, očekuje nas i projekat izgradnje kanalizacije u MZ Stubal u sledećoj godini, gde nam takođe pomaže EU Progres, dok je finansijer Vlada Norveške.

Zahvalni smo na pomoći države u implementaciji projekata, najpre Koridorima Srbije koji su nam pomogli da uredimo "Park Vrla", Putevima Srbije u uređenju saobraćajnica regionalnog karaktera, Vladi i predsedniku Srbije - kazao je Mladenović.

Mladenović je na kraju naglasio da je opština Vladičin Han imala uspešnu 2018, godinu, još uspešniju 2019. i da taj uspeh obavezuje da rukovodstvo opštine "više i jače radi".

- Novinarima i građanima Vladičinog Hana i Pčinjskog okruga čestitam predstojeću Novu godinu i božićne praznike, želim svima dobrog zdravlja, mnogo sreće i uspeha u 2020. godini - rekao je Mladenović.

KOSTIĆ: Trideset dva miliona kao podsticaj zapošljavanju

Zamenik predsednika opštine Vladičin Han Vladimir Kostić naglasio je da je u godini na izmaku opština značajne rezultate postigla na planu smanjenja nezaposlenosti.

- Tu nam je pre svega značajan "Teklas" koji angažuje najveći broj radnika, ali i drugi privredni subjekti na području opštine. Za realizaciju Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje obezbedili smo 28 miliona dinara, 12 iz budžeta opštine i još 16 iz Ministarstva za rad i zapošljavanje. Još 4-5 miliona je uložila Nacionalna služba za zapošljavanje kroz svoje programe zapošljavanja na području opštine čime stižemo do 32 miliona direktnog podsticaja za zapošljavanje na području Vladičinog Hana. Kroz mere aktivne politike zapošljavanja osoba iz kategorije teže zapošljivih Han je dodelio subvencije u iznosu od 12 miliona dinara direktno poslodavcima - rekao je Kostić.

On je posebno potencirao izvanrednu saradnju opštine sa HELP-om.

- Trudimo sa da licima koja iskažu potrebe za samozapošljavanjem pomognemo na taj način što ćemo im obezbediti određene mašine i opremu. U tome nam najviše pomaže naš partner HELP sa kojim smo krajem prošle nedelje potpisali ugovor za samozapošljavanje još 25 lica i prebacili cifru od 200 grantova na ime subvencija koje smo u prosečnoj vrednosti od 2.000 evra podelili u proteklom periodu za nabavku mašina i opreme - kazao je Kostić.

Najnovije vesti