Mladenović: Ove godine ulažemo milion evra u infrastrukturu FOTO/VIDEO

Opština Vladičin Han uložiće u 2019. godini oko milion evra u infrastrukturne projekte, a sa viših nivoa upravljanja i iz donacija još 2 do 3 miliona evra, izjavio je prvi čovek opštine Goran Mladenović u petak u susretu sa novinarima.

U Vladičinom Hanu u toku su završne pripreme za najvažniju investiciju, a to je asfaltiranje putnog pravca Mrtvica - Garinje - Džep - Momin kamen - Cveće luka, dodao je on.

Reč je o mesnim zajednicama koje su pretrpele znatnu štetu na infrastrukturi u vreme izgradnje Koridora 10 i ovo je, kako je naglasio Mladenović, jedan od načina da im se republika i lokalna zajednica "oduže za strpljenje" koje su pokazali u vezi sa izgradnjom najvažnijeg saobraćajnog koridora u državi.

Predsednik hanske opštine konstatovao je da su u samom gradu završeni trotoari u ulicama Gradimira Mihajlovića i J. J. Zmaja, kao i asfaltiranje dela ove druge ulice, u čemu je opština učestvovala sa 2,3 miliona dinara.

- U toku su radovi na asfaltiranju puta do MZ Letovište u dužini od 2,2 kilometra i taj projekat je opštinu Vladičin Han koštao 19,8 miliona dinara bez PDV-a.

Tamo smo poprilično odmakli sa radovima, postavljeni su ivičnjaci i sloj tucanika, vrlo brzo krenuće asfaltiranje.

Putni pravac koriste i meštani sela Jastrebac i Zebince - naglasio je Mladenović.

U Sportskom centru Kunjak u Hanu završava se projekat izgradnje teniskih terena u saradnji sa Ministarstvom sporta.

Ministarstvo je izdvojilo 5,1 milion, a opština 1,54 miliona.

- Tereni su sa vrlo kvalitetnom podlogom, identičnom podlogama na Australian i US open-u.

Imaćemo svečano otvaranje sredinom juna, a nastojimo da za taj dan obezbedimo prisustvo nekog od poznatih tenisera.

Vrtić se privodi kraju, to je projekat koji ne našom krivicom traje već dve godine, ostali su samo radovi u eksterijeru, odnosno postavljanje behaton ploča i igrački za decu.

Računamo da ti radovi budu završeni u narednih tridesetak dana, a da od 1. septembra vrtić, nakon kompletnog opremanja kroz projekat u saradnji sa Ministarstvom prosvete, sačeka mališane u potpuno novom ruhu - kazao je Mladenović, podsećajući na otvaranje jednog dela vrtića u sklopu ustanove "Pčelica" i nedavno otvaranje Koridora 10 sa centralnom ceremonijom u Vladiinom Hanu kao "značajnim događajima za ovu opštinu".

U mesnim zajednicama Bogoševo i Vrbovo završen je put između dva sela, dodao je, a vrednost radova je 4,5 miliona dinara bez PDV-a, dok se u zdravstvu obezbeđuju nova vozila, naglasio je prvi čovek Vladičinog Hana.

On je, govoreći o potencijalima i planovima opštine, naglasio da je turizam jedna od razvojnih šansi Vladičinog Hana koji može obezbediti značajne prihode.

- S druge strane, glavna prepreka za razvoj poljoprivrede su infrastrukturni objekti u koje godinama nije ulagano, pre svega u putnu infrastrukturu.

I sada, ma koliko da žurimo i radimo na asfaltiranju saobraćajnica do naših mesnih zajednica, nekako još uvek kasnimo.

Ponekad čujem svoje sagovornike kako negoduju zato što radimo puteve u selima gde su izražene migracije, a ja kažem da to nisu pogrešni projekti i da selo ima perspektivu kroz poljoprivredu gde jagoda i malina polako dostižu valjanu otkupnu cenu - kazao je Mladenović.

On je najavio velike investicione projekte za naredni period.

- Od 1. jula počeće asfaltiranje puta kroz MZ Stubal, preko Priboja do MZ Mazarać.

Reč je o 4 kilometra koji su ostali neuređeni, čime će tzv. "Carski drum" od Vladičinog Hana do Preševa biti u potpunosti rekonstruisan.

To je velika investitcija i tu smo dobili veliku pomoć Puteva Srbije i ministarke Zorane Mihajlović - kazao je Mladenović.

On je dodao da će u Vladičinom Hanu biti revitalizovana Ulica Žikice Jovanovića Španca u naselju Kula, takođe uz pomoć Puteva Srbije.

- U toj ulici će biti skinut kompletan sloj kocke, naš Vodovod uradiće zamenu vodovodnih cevi, detaljno ćemo srediti kanalizacione sisteme i odvodne vode i asfaltirati ulicu.

Potez Stubal - Priboj dobiće kanalizaciju u vrednosti od 18 miliona dinara, zahvaljujući pomoći Ambasade Norveške.

Biće asfaltirana još dva putna pravca, oba u dužini od 2,5 kilometra.

Prvi je Lepenica - Kacapun, a drugi Gramađe - Dekutince i to će se dogoditi na jesen - kazao je Mladenović.

Prošle sedmice delegacija opštine imala je razgovore sa predstavnicima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za realizaciju pilot projekta vrednog 2 miliona evra.

- Reč je o urednom vodosnabdevanju preko glavnog cevovoda Lepenica - Priboj vrednog 50 miliona dinara; predviđeno je i rešavanje pitanja vodosnabdevanja u Industrijskoj zoni, gornjoj zoni Rosulja i Ulici Stepe Stepanovića, kao i projekte u Vrbovu, Koznici i MZ Lepenica gde ćemo rešiti pitanje kanalizacije i vodosnabdevanja, ono što je tim selima najpotrebnije - rekao je Mladenović.

On je dodao da opština "projektno priprema dokumentaciju za ulice Veljka Vlahovića, 1. maj i Jurija Gagrina" koje se nalaze u gradu i vode ka naseljima Poljana, Trač, Prekodolce.

- Radili smo ulaz u Polom, polako rešavamo jednu za drugom vitalne saobraćajnice u Vladičinom Hanu i na periferiji.

Takođe, posle 40 godina biće zamenjene igračke u Sportskom centru Kunjak, dok ćemo stare igračke reparirati i instalirati u onim mesnim zajednicama gde ima malo više dece.

Izrađuje se projektna dokumentacija za putne pravce u mesnim zajednicama Ljutež i Mrtvica koji bi trebalo da budu asfaltirani u narednom periodu.

Posle konferencije za novinare u petak potpisani su ugovori sa predstavnicima medija čije će medijske sadržaje kroz projektno sufinansiranje podržati opština Vladičin Han u 2019. godini.

Lokalna samouprava je u ovoj godini za te namene izdvojila 3 miliona dinara.

STO MILIONA ZA REKONSTRUKCIJU ŠKOLE

Za rekonstrukciju OŠ Branko Radičević opštini je od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima odobreno 100 miliona dinara, pa sledi raspisivanje javnog poziva za pronalaženje izvođača radova.

- Usledića detaljna rekonstrukcija stolarije, fasada, igrališta, dvorišta, mini tribina, fiskulturne sale, strujnih i vodovodnih instalacija i kompletnog enterijera. Planiramo da završimo projekte za OŠ Sveti Sava i Učenički dom. Neki zakoni su se u međuvremenu promenili, tu pre svega mislim na protivpožarnu zaštitu, i sada nam to zadaje dodatne muke da kompletiramo projekte. Inače su to projekti koji su odobreni na tzv. "migrantskoj ruti" još pre godinu dana - kazao je gradonačelnik.

Najnovije vesti