Mladenović: Finansije Hana najstabilnije u poslednjih deset godina VIDEO

Vranje - "Opština Vladičin Han finansijski veoma dobro stoji, u budžetu imamo 145 miliona dinara (oko 1,2 miliona evra), i čak i kad hipotetički ne bismo ništa radili mogli bismo s tim novcem da isplaćujemo zarade narednih deset meseci do godinu dana", izjavio je u sredu predsednik hanske opštine Goran Mladenović.

On je, govoreći na veoma posećenoj godišnjoj konferenciji za medije, rekao da je opština od 2012. godine, kada je bila zadužena 200 miliona dinara, "minus poretvorila u veliki plus".

"Nemamo dugovanja za struju, nemamo neizmirene obaveze prema mesnim zajednicama, javna preduzeća nam pozitivno posluju, nema gubitaka", rekao je Mladenović.

Han ima samo jedno veliko industrijsko preduzeće - pogon turske kompanije Teklas, ali stabilnost i dobar rejting opštini donose mala i srednja preduzeća.

"Nema male privrede bez velikih i jakih preduzeća i mnogo je važno da se točak ekonomskog razvoja pokrene unapred.

Kada je u Han došao Teklas, a nesporno je da je ta kompanija nosilac razvoja ove opštine, to je za posledicu imalo mnoge pozitivne privredne i ekonomske efekte.

Teklas u Hanu diktira tempo zarada, daje redovne plate, a zaposleni taj novac koji zarade troše kod ostalih privrednih subjekata koji su povezani sistemom spojenih sudova, onda dobijate ovakve rezultate", rekao je Mladenović.

Uspešna srednja i mala preduzeća u Hanu su Nektar (200 radnika + 250 u sezoni), mlekara Belanova (60 radnika), DM kompani (oko 130 radnika) i GM komerc, firme iz drvne industrije sa većim brojem radnika, Pančo, Eko fabrika papira u Mominom Kamenu, prodato je preduzeće Balkan Brik iz stečaja itd.

Rekapitulišući urađeno u 2021, Mladenović je kazao da mu je drago da velika kompanije kakva je Teklas širi svoju proizvodnju i na Vranje, na zadovoljstvo svih.

Podsetio je na otvaranje vrtića Zvončica (investicija od 30 miliona dinara), radove u OŠ Branko Radičević (110 miliona), donaciju Vlade Japana za hansko komunalno preduzeće u vidu kamiona (11 miliona dinara), rekonstrukciju Centra za kulturu (27 miliona dinara) i slične značajne projekte za ovu opštinu.

Ipak, na planu infrastrukture tu je uređenje Jovačkog naselja u selu Stubal, asfaltiranje 1,7 kilometra puta do Mesne zajednice Ljutež i oko 700 metara asfalta za Mesnu zajednicu Lebet i drugih projekata poput započete rekonstrukcija Ulice Veljka Vlahovića (15 miliona dinara).

Ovogodišnji budžet Vladičinog Hana bio je 877 miliona, a za narednu je projektovan na oko 910 miliona.

Predsednik opštine Mladenović je još novinarima predstavio dve knjige u čijem je izdavanju učestvovala opština Vladičin Han.

Prva je publikacija Ko je ko u Vladičinom Hanu novinara Radomana Irića i Snoviđenje hanske pesnikinje Ane Ilić.

Najnovije vesti