Mlada Vranjanka promoviše svoj prvi roman u okviru Borinih pozorišnih dana

Mlada vranjska dramaturškinja i spisateljica Aleksandra Jovanović promovisaće u petak, u sklopu Borinih pozorišnih dana, svoj prvi roman "Crna ptica" , na kamernoj sceni Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

Podsećanja radi, Aleksandri je ove godine, pre objavljivanja romana-prvenca, uručena ugledna književna nagrada "Mladi Dis".

Roman za decu pod nazivom "Crna ptica" objavljen je u izdanju Kreativnog centra.

- Dvanaestogodišnja Želja čezne za tim da još jednom sretne svog oca koji je nedavno nastradao u saobraćajnoj nesreći.

U toj svojoj čežnji udaljava se sve više od realnosti i okreće se neobičnom poznaniku Vuku.

Mama i najbolji prijatelj Luka pokušaće da pokažu Želji kako su ljubav i prijateljstvo jači od svakog gubitka - kratak je sadržaj Aleksandrinog romana.

Na promociji će osim autorke govoriti Milica Mitić, profesorka srpskog jezika i književnosti, Milica Trajković, pedagog, Marija Božić, književna kritičarka i članica kolektiva "Pobunjene čitateljke", kao i Bojan Jovanović, glumac i umetnički direktor vranjskog teatra.

Moderator će biti dramaturškinja Neda Gojković.

Ilustracije za ovaj roman uradio je čuveni srpski ilustrator i karikaturista Dobrosav Bob Živković.

Da je mlada Vranjanka veoma talentovana spisateljica ilustruje i informacija da joj je krajem juna u Čačku uručena nagrada "Mladi Dis" (sastoji se od plakete i štampanja nagrađene zbirke).

Nagradu je tada dobila za neobjavljenu prvu zbirku pesama u rukopisu pod nazivom "Jagma", nastalu u vreme vanrednog stanja i pandemije koronavirusa.

Promocija u petak biće održana od 18 časova, u okviru pratećeg programa 40. Borinih pozorišnih dana.

Odlomak iz Aleksandrinog novog romana "Crna ptica" možete pročitati ako kliknete OVDE.

PROFIL

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. godine u Vranju. Nakon završene Gimnazije Bora Stanković upisala je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, odsek dramaturgija, gde je diplomirala u septembru 2019. Trenutno pohađa master studije na Fakultetu dramskih umetnosti, modul dramaturgija. Neke od njenih pesama objavljene su 2019. godine u zbornicima Kiprijanov kladenac, Palanačko leto i Garavi sokak. Njena priča "Prava devojka" objavljena je u zbirci kratkih priča "Daljine" 2019. godine. Priča "Tuđi" biće štampana u zborniku Službenog glasnika ove godine, a sada je štampan njen roman za decu "Crna ptica", u izdanju Kreativnog centra.

Klikom na link u nastavku možete pročitati intervju koji je Aleksandra Jovanović dala Vranje News-u nakon što je dobila nagradu "Mladi Dis".

Najnovije vesti