Mitić: Sporno trinaest hiljada birača u Vranju

"Prema zvanično dostupnim podacima sa sajta Republičke izborne komisije (RIK) na teritoriji Grada Vranja broj birača povećan je za oko 13.000, a to je uočeno zaključno sa glasanjem na Referendumu o Promenama Ustava Srbije", izjavila je za portal Danasa Maja Mitić, advokatica i član Predsedništva Srpskog pokreta Dveri.

"Ovi podaci otvaraju pitanje ko su ti birači sa Kosova i Metohije (KiM) koji su odlukom RIK-a samo glasali na teritoriji Grada Vranja.

Pitam se, da li su to sada birači koji su u Jedinstvenom biračkom spisku Grada Vranja.

Ako je tako, da li se to aktuelna vlast odriče teritorije KiM, ili su to neki 'vanredni birači' na teritoriji Grada Vranja", pita se Mitić.

Ona navodi da je, kao član Radne grupe za eksternu kontrolu Jedinstvenog biračkog spiska, zatražila u ime Srpskog pokreta Dveri hitnu sednicu tela pri Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu "kako bi se obavila hitna provera povećanja broja birača u JBS po opštinama", kao i "provera broj izdatih novih državljanstava Republike Srbije u poslednjih godinu dana".

Iz GIK-a u Vranju demantuju Dverjane

Nakon ranije izjave lidera Srpskog pokreta Dveri Boška Obradovića da je broj birača u Vranju "povećan za 24.000", tu brojku je u izjavi Danasu demantovao predsednik Gradske izborne komisije (GIK) u Vranju Novica Stanisavljević. On je naveo da je Obradovićev podatak "potpuno netačan". Prema poslednjim zvaničnim podacima na teritoriji Grada Vranja u birački spisak je upisano 69.103 građana s pravom glasa.

"Do izbora taj broj može da varira ali niukom slučaju u ciframa koje je izneo gospodin Obradović", naveo je Stanisavljević.

Upitan da li će zbog aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji Srbi iz južne pokrajne moći, kao na referendumu, da glasaju na biračkim mestima u Vranju, Stanisavljević je kazao da o tome ne odlučuje GIK Vranja.

"O tome odlučuje Republička izborna komisija (RIK) i mi očekujemo dalja upustva.

Na referendumu građani sa KiM su svoje biračko pravo u Vranju iskoristili na četiri biračka mesta i reč je o građanima Gnjilana, Kosovske Kamenice i Novog Brda", kazao je Stanisavljević.

Najnovije vesti