Ministarstvo od Vranjskih traži da vrate 1,7 miliona zbog nepravdanja projekata

Zbog nepravdanja troškova za dva projekta, u vezi sa medijskim konkursima Ministarstva kulture i informisanja iz 2017. godine, NIP Vranjske d.o.o. pod pretnjom su vraćanja 1,7 miliona dinara (oko 14.500 evra), tvrde iz Udruženja novinara Srbije (UNS), prenosi Beta.

Kako je predstavnicima UNS-a rečeno u ministarstvu, dodaje se, oba projekta "nisu finansijski pravdana", a postupak je "okončan za nepravdanje jednog projekta".

UNS navodi da im je Vukašin Obradović, vlasnik i glodur "Vranjskih" d.o.o, firme koja je već duže vreme u procesu likvidacije, navodno ranije rekao da projekti nisu pravdani "zbog pritisaka" koje je list "Vranjske" imao u periodu kada su projekti trebalo da budu realizovani.

Postoji, navodno, presuda Privrednog suda u Beogradu po kojoj "Vranjske" za projekta pod nazivom "Jug Srbije onlajn" treba da vrate 700.000, a za milion se još vodi postupak.

Od donošenja Zakona o javnom informisanju i medijima, avgusta 2014. pa do 2017. godine, Ministarstvo kulture i informisanja tužilo je 13 podnosilaca projekata jer ih nisu sproveli i od njih traži da vrate 8,68 miliona dinara koje im je dodelilo na medijskim konkursima, prenelo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Udruženje je navelo da po okončanim sudskim postupcima, devet podnosilaca projekata treba da vrati 5,28 miliona dinara koje su od 2015. do 2017. godine dobili na konkursima Ministarstva, javlja N1.

Dodaje se da se sudski postupci za vraćanje novca u budžet vode protiv Zajednice Hrvata Beograd "Tin Ujević" (600.000), NVO Klokot radio (400.000), Kluba Srba Istarske županije (500.000), Centra mladih Ugljevik (900.000) i Novinsko-izdavačko-privrednog društva "Vranjske" od kojeg se traži da vrati milion dinara.

Najnovije vesti