Ministarstvo i SKGO svrstali Vranje među četiri grada sa dobrom upravom

Grad Vranje našao se među četiri srpska grada i opštine u Srbiji nagrađene u četiri kategorije dobrog upravljanja, na osnovu konkursa Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) i Stalne konferencija gradova i opština (SKGO).

Grad Vranje nagrađen je u kategoriji odgovornost i vladavina prava.

Ovim povodom načelnik Gradske uprave Dušan Aritonović izjavio je da su "odgovornost i vladavina prava, pored efikasnosti i transparentnosti, neka od osnovnih načela dobrog upravljanja".

"Gradska uprava Vranje kontinuirano radi na uspostavljanju i primeni ovih principa i ova nagrada je upravo potvrdila da smo na tom polju zabeležili značajan iskorak i da smo na dobrom putu.

Ovom prilikom zahvaljujem se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koje je sve ovo prepoznalo i nagradilo.

Takođe, zahvalnost dugujemo i Stalnoj konferenciji gradova i opština, koja je naš značajan partner i koja ima izuzetno velike zasluge za razvoj i unapređenje rada opštinskih i gradskih uprava u celoj Srbiji", rekao je Aritonović.

Osim Vranja nagrađeni su Kragujevac, opština Sokobanja i opština Vrnjačka Banja.

Opština Vranjačka Banja nagrađena je u kategoriji ravnopravnost i anti-diskriminacija , Sokobanja u kategoriji transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave, a Kragujevac u kategoriji efikasnost i delotvornost.

Ministarstvo je pobednicima konkursa dodelio sredstva iz Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara.

Pobednici u svakoj od četiri oblasti ostvarili su finansijsku nagradu u iznosu od 2,5 miliona dinara.

Osim sredstava iz fonda Ministarstva, a u cilju dodatne podrške razvoju i primeni principa dobrog upravljanja u radu lokalnih samouprava, SKGO pobednicima konkursa donira opremu na osnovu utvrđene namene za utrošak sredstava prema predlozima nagrađenih gradova i opština.

Ukupan nagradni fond iz SKGO izvora finansiranja iznosi 4,5 miliona dinara koji će u jednakim iznosima od 1.125.000 dinara biti raspodeljen na četiri pobednika konkursa uz podršku Programa Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu.

Najnovije vesti