Milosavljević: Oko 1.200 Vranjanaca na novčanoj socijalnoj pomoći VIDEO

Oko 1.200 ljudi na području grada Vranja prima novčanu socijalnu pomoć, izjavila je u četvrtak gradska većnica za socijalnu politiku i lokalnu samoupravu Danijela Milosavljević.

Na konferenciji za medije, koja je održana u sedištu Srpske napredne stranke (SNS) u Vranju, Milosavljevićeva je dodala da je to "brojka koja varira u zavisnosti od doba godine".

- U letnjem periodu imamo smanjenje tog broja, uglavnom iz razloga što u tom periodu imamo sezonske radove.

Moj je savet ljudima koji su socijalno ugroženi da prilikom podnošenja zahteva ciljaju zimski period, a da se u letnjem periodu radno sposobni angažuju i zarade sredstva za svoju porodicu - kazala je Milosavljevićeva pred novinarima.

Ona je dodala da novčana socijalna pomoć za pojedinca koji je radno sposoban na mesečnom nivou iznosi preko 5.000 dinara.

- To je novčana pomoć koja se isplaćuje mesečno preko Ministarstva za rad i socijalna pitanja - precizirala je Milosavljevićeva.

Ona je dodala da je u njenom resoru u Gradskom veću, od preuzimanja mandata "očuvana stabilnost u isplati jednokratnih novčanih pomoći i trenutnih pomoći".

- Komisija zaseda svakog meseca i odrađuju se zahtevi u kontinuitetu.

Sva doneta rešenja izdata do današnjeg dana za napred navedene vrste pomoći su isplaćena i grad nema ni dinara dugovanja po tom osnovu - naglasila je Milosavljevićeva.

Ove godine nije bilo nijednog zahteva za tzv. "uvećanu novčanu socijalnu pomoć", pomoći koji se vanredno dodeljuju.

- Dodeljuju se porodicama ukoliko dođe do štete usled požara, poplava, klizišta ili neke druge elementarne nepogode - rekla je Milosavljevićeva.

Kao važan rezultat rada njenog resora Milosavljevićeva je istakla izmenu Odluke o socijalnoj pomoći koja podrazumeva novoustanovljenu pomoć invalidima u nabavci ortopedskih pomagala koja nisu na listi RFZO ili adaptaciju stambenog prostora u smislu pristupačnosti i kretanja invalida.

Za osobe sa inveliditetom grad Vranje je u ovoj godini obezbedio jednog guseničara za kretanje u zgradi, kako bi stariji roditelji iz stana na višim spratovima mogli da svoje dete izvode u šetnju - rekla je Milosavljevićeva.

Komentari

Primaju je uglavnom Romi, radno sposobni, koji ne zele da rade za male plate. Bave se prodajom drva, sviranjem na proslavama... Pa i to je prihod koji se ne prijavljuje. Koliko ih je otislo u inostranstvo, a ovde ovlastilo po nekog da im podize socijalnu pomoc. Ccc. Zasto se to ne kontrolise?! Svugde imaju prioritet da ne bi bili diskriminisani, a mi Srbi moramo cutati jer nas ne stiti zakon o diskriminaciji.

Samohranoj majci sa detetom od 9 godina koja živi u privatnom stanu socijalna pomoć iznosi 2890 dinara....na pitanje zbog čega je tako malo odgovor je bio već imate alimentaciju od 4000 din.....

Najnovije vesti