Milković: Skoro dve hiljade evra mesečno zarađuju vlasnici ovaca u Preševu i Bujanovcu

Vranje - Oko stotinu stočara iz Bujanovca i Preševa, koji u svom gazdinstvu imaju 100 i više ovaca, prošle godine su imali prosečnu mesečnu zaradu od oko 216.000 dinara, odnosno 1.830 evra, tvrdi Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu (VSB).

Kako se došlo do ovakve, naizgled, čudne matematike.

"Vrlo jednostavno.

Uzmimo za primer stočara koji danas ima 100 ovaca.

On je od države na ime subvencija prošle godine dobio 1,1 milion dinara, odnosno 11.000 dinara po jednoj ovci, što je solidna brojka s kojom su svi ovčari zadovoljni", navodi Milković.

Takođe, dodaje on, u stadu od 100 ovaca svaki vlasnik je u prošloj godini imao prosečno dva puta po 80, odnosno 160 jagnjadi ukupno.

"Kada su jagnjad dostigla težinu od 30 kilograma, prodao ih je po ceni od 5 evra po kilogramu i tako ostvario bruto zaradu od 2,8 miliona dinara.

Subvencije plus proizvodnja, jednako je 3,9 miliona dinara bruto zarad za godinu dana.

Računali smo u Veterinarskoj stanici: vlasnik je u ovom slučaju imao trošak 1/3 od ukupne zarade, što znači da je njegova čista zarada za godinu dana 2,6 miliona dinara, odnosno nešto preko 22.000 evra", navodi Milković.

Godine 2008. u Veterinarskoj stanici Bujanovac zaposlili su agronoma i kupili 120 priplodnih ovnova rase virtenberg i domaćih pirotskih pramenki.

"Pod parolom pari najbolje sa najboljima, započeli smo da se bavimo pionirskim poslom – selekcijom najboljih.

Rezultat toga je da danas imamo 14.500 ovaca od čega 10.200 umatičenih grla", priča Milković i ističe primer 2007. godine, kada su stočari ove dve opštine držali svega 4.000 ovaca.

Zato danas, u kleničkom kraju i selima Samoljica, Biljača, Oslare, Rakovc, Miratovac, Oraovica i Šušaja, stotinak preduzimljivih stočara, imaju stada sa po 100 i više ovaca.

R.I.

Najnovije vesti