Milkica Miletić gošća Vranja i Narodnog univerziteta povodom Svetskog dana knjige

Svetski dan knjige i autorskih prava (23. april), Narodni univerzitet u Vranju obeležiće u petak 21. aprila od 19 časova u Galeriji Narodnog univerziteta, promocijom romana Menuet u šejtanovim papučama, autorke Milkice Miletić.

Reč je o spisateljici koja živi i radi u Čačku.

Po obrazovanju je diplomirani pravnik.

Piše poeziju, prozu i pesme za decu.

Sarađuje aktivno sa književnim časopisima.

Objavila je četiri zbirke pesama - Tragom ljubavi, Od šake do usana, U retrovizoru i S one strane.

Izdala je romane Zapis na latici ruže, Terra d’orro, Zvona Bogorodice Gradačke, kao i roman od kratkih priča Kanabe.

"Menuet je ples koji se igra(o) bez dodirivanja plesača.

Tom plesu sličan je roman Menuet u šejtanovim papučama Milkice Miletić, koja nas u svojoj uvodnoj napomeni, citirajući Hakslija, opominje da nas istorija ničemu nije naučila, jer karakteri i naravi čine tkanje portreta varoši", navodi se u najavi književne večeri.

U programu će osim Milkice Miletić učestvovati i Zoran Bognar, glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće Dereta.

Bognar je predsednik Fondacije Ars Longa za očuvanje lepih umetnosti.

O njegovom književnom delu objavljeno je preko 200 eseja, kritika i studija, kao i jedna monografija (Vladan Panković i Nikica Banić: Atletsko hodočašće nad jelisejskim vodama i poljima Zorana Bognara, Užice,2002).

Nenapisana pisma

Monodrama Nenapisana pisma, rađena prema tekstu Milkice Miletić, a u režiji Nataše Radulović i izvođenju Vanje Milačić, doživela je svoju beogradsku premijeru 3. decembra na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta, u sklopu obeležavanja 148 godina od rođenja srpske slikarke Nadežde Petrović. Monodrama je premijerno izvedena u oktobru u Domu kulture Čačak, kao deo pratećeg programa izložbe Zlatnom rukom i srebrnim srpom, koju je upriličila Umetnička galerija Nadežda Petrović. Čačanska književnica Milkica Miletić je u svom tekstu Nenapisana pisma oživela lik Nadežde Petrović inspirisana njenom slojevitom ličnošću, emotivnim i umetničkim nedoumicama, položajem umetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima.

Najnovije vesti