Milenković veteranima: Čuvali ste nas u ratu, sad mi čuvamo vas (FOTO, VIDEO)

Vi i vaši životi bili ste stavljeni na krajnji ispit patriotizma i pokazali nam da istinsko rodoljublje još uvek prebiva u našim genima.

Današnje druženje, ovo okupljanje, odraz je pre svega poštovanja za vaše nesebično požrtvovanje i časna dela u odsudnim trenucima za našu zemlju, kazao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković na prijemu koji je treću godinu zaredom priređen u zgradi Gradske uprave Vranja za starešine i vojnike sa karaula Košare, Gorožup, Paštrik, Morina i Deva, delova teritorije uz granicu sa Albanijom koji su najžešće bili zahvaćeni borbama u vreme NATO bombardovanja 1999. godine.

Nakon što je minutom ćutanja odata počast borcima koji su dali živote za odbranu naše zemlje u dubini teritorije KiM, gradonačelnik je naglasio da "ovaj kraj Srbije nikada neće zaboraviti podvige veterana".

- Za to se zalaže lokalna samouprava i upravo zbog toga evociramo teške uspomene.

Ne smemo žmuriti na vaše ratne dane, na podvige duž linije odbrane srpske zemlje.

Čuvali ste vi nas u ratu, a naša moralna obaveza je da vas sačuvamo u miru - dodao je Milenković.

Predsednik Skupštine grada Dejan Tričković rekao je da se "sećanje na pale borce mora negovati" i poručio veteranima "da nastave da se sećaju teških dana zbog pravde, istine i mlađih naraštaja".

Prisutnima se obratio i potpukovnik u penziji Dragutin Dimčevski koji je podsetio da je ratna godina za jedinice na KiM počela 1998.godine.

- Hvala vam što nas se sećate, što niste zaboravili na mnoge ljude koji su tada bili mladići.

Ovu tradiciju treba nastaviti i dalje, kako zbog nas samih, tako i zarad istine - rekao je Dimčevski.

Zahvalnost gradonačelniku za organizovanje prijema uputio je i Dalibor Trajković, koji je istakao da je lokalno rukovodstvo "uvažilo neke od zahteva" koji su izneti na prethodnim razgovorima.

Glavna ceremonija obeležavanja 20 godina od početka NATO bombardovanja koju će organizovati Grad Vranje biće održana u nedelju od 12 časova, na platou ispred spomenika poginulim vojnicima, policajcima i građanima Vranja u oružanim akcijama i NATO agresiji od 1990. do 2003. godine.

Spomenik se nalazi na centralnom gradskom parkingu u Vranju kod stare autobuske stanice.

Najnovije vesti