Milenković sa predstavnicima Ambasade Nemačke o perspektivama mladih

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković upoznao je u ponedeljak predstavnike Ambasade Nemačke sa najvažnijim projektima koje lokalna samouprava realizuje sa nemačkim agencijama i finansijskim institucijama poput KFW i GIZ.

On je u susretu sa šeficom Odeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Nemačke u Srbiji Leoni Rajmers, koja boravi u Vranju povodom obeležavanja devetnaest godina Nemačko-srpske razvojne saradnje, izjavio da je "jedan od visokih prioriteta gradskog rukovodstva infrastrukturno opremanje Industrijske zone".

- Takođe, sve više radimo na kvalitetnoj i adekvatnoj obuci radne snage koja bi trebalo da bude prilagođena strukturi privrede.

U tom smislu smo sa GIZ-om sarađivali na uvođenju neophodnih obrazovnih profila u srednjim stručnim školama - rekao je Milenković.

Leoni Rajmers je kazala da je prvi put u Vranju i najviše se interesovala za privrednu situaciju i položaj mladih.

Milenković je juzvratio da je jedan od njegovih ključnih ciljeva "da mladi ostanu u gradu".

- Ali, to je vrlo teško iz više nego očiglednih razloga, jer živimo u eri globalizacije i otvorenih granica.

Iako su plate medicinskih radnika u prethodne četiri godine povećane za 38 odsto, teško ih je zadržati zbog niske startne osnove.

Zato tvrdim da je privredni razvoj osnova da se mladi zadrže.

Takođe, i ulaganja u druge segmente društva mogu biti jedan od ključnih faktora.

Vranje je dobilo novu zgradu pozorišta, za mesec dana dobiće i bioskop, uskoro kreću radovi na novom stadionu, šoping centru, ulaže se u razvoj turizma - istakao je Milenković.

On je dodao da su sve to "integrišući uticaji kako mladi ljudi bolji život ne bi tražili preko granica".

Sumirajući ukupne investicije u prethodnih 19 godina, pokazuju podaci, nemačka Savezna vlada obezbedila je više od 2 milijarde evra za projekte u Srbiji, što je čini najvećim bilateralnim donatorom u Srbiji, stoji u saopštenju Ambasade.

Okosnicu današnjeg događaja čini izložba foto-retrospektiva projekata realizovanih u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje, kao i pozorišna predstava Reflektor teatra "Punoletstvo", koja je specijalno osmišljena i pripremljena ovim povodom i biće izvedena u vranjskom pozorištu.

U okviru izložbe fotografija pod nazivom "Dela znače" biće prikazani postojeći projekti koji se sprovode u Srbiji u različitim oblastima.

Tričković: Značajna saradnja sa Nemačkom

U sali Pozorišta Bora Stanković održana je svečanost povodom devetnaest godina Nemačko-srpske razvojne saradnje u okviru koje je predsednik Skupštine grada Vranje Dejan Tričković istakao značaj saradnje sa Nemačkom.

- Današnji događaj dolazi kao potvrda saradnje koja je doprinela sveobuhvatnom društvenom i ekonomskom razvoju Vranja, kroz unapređenje životnih uslova naših sugrađana – rekao je Tričković.

Najnovije vesti