Milenković: Nije neočekivano da se koronavirus pojavljuje u sistemu zdravstva

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, gostujući u programu Radio televizije Vranje u utorak ujutro, nije potvrdio, ali ni demantovao glasine o zaražavanju troje medicinskih radnika Službe za nefrologiju sa hemodijalizom vranjske bolnice, ali je kazao da je nešto tako u zdravstvenom sistemu očekivano i sasvim moguće.

- I ako jesu obolele, siguran sam da je do zaraze došlo u nekom drugom okruženju, a ne na samom odeljenju jer svi koji rade u zdravstvenom sistemu imaju adekvatnu zaštitu - rekao je Milenković.

Podsetio je na slučajeve inficiranja medicinskih radnika u Službi za ginekologiju sa akušerstvom i na Internom odeljenju bolnice.

- Pogledajte slične stvari koje se dešavaju u zdravstvu drugih gradova.

Zaražavanje zdravstvenih radnika je jedna očekivana stvar i to je nemoguće izbeći i pored svih preventivnih i zaštitnih mera koje se preduzimaju - kazao je Milenković.

On je dodao da su 34 pacijenta smešteni u staroj zgradi Hirurgije.

- Oni su u stabilnom stanju.

Počinje veći obuhvat testiranja, što je dobro.

Domovi zdravlja dobiće testove za verifikaciju koji će se raditi isključivo u COVID ambulantama, a mi smo među prvim lokalnim samoupravama koje su osposobile takvu ambulantu.

U Vranju je to ATD i mnogo nam znači zato što nam tu ne dolazi do ukrštanja puteva pacijenata što je izuzetno značajno - naglasio je Milenković.

On je dodao da je cilj medicinske struke na lokalu da se spreči transmisija, odnosno prenošenje virusa u lokalnoj zajednici.

- Dobijamo sada ravnomerno zaštitnu opremu, svi u zdravstvu imaju zaštitne maske, rukavice i odela.

Poručujem, međutim, i građanima da se ne opuštaju; molim ih da njihovi izlasci budu redukovani, da u nabavku odlaze samo kad je to neophodno - kazao je Milenković.

On je rekao da je Vranje u grupi gradova koji su na najbolji način reagovali na pandemiju koronavirusa, o čemu svedoči i izjava ministra policije Nebojše Stefanovića.

- Na vreme smo zatvorili kafiće, vrtiće i škole, organizovali nadležne službe za dezinfekciju javnih prostora, postavili dezobarijere na ulasku u grad, preduzeli još niz mera da spečimo lokalnu transmisiju virusa.

Tačna je i informacija da će ubuduće, prema odluci republičkog Krizog štaba, svi Vranjanci kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa, a nemaju ozbiljnije tegobe ili su asimptomatski pacijenti, biti prebačeni u Halu Čair u Nišu na dalje praćenje.

Oni kod kojih je virus uzeo maha biće lečeni u Zdravstvenom centru Vranje, pod nadzorom specijalista i uz primenu propisane terapije - rekao je Milenković.

U Vranju je koronavirusom inficirano 37 osoba, a u celom Pčinjskom okrugu 62.

GLASINE O ZARAŽAVANJU NA DIJALIZI

Prema nezvaničnim infromacijama tri medicinske sestre Službe za nefrologiju sa hemodijalizom vranjske bolnice navodno su bile pozitivne na testu kojim se utvrđuje prisustvo koronavirusa. Nepoznato je u ovom momentu da li je došlo do dodatne transmisije virusa COVID-19 na ovom odljenju gde su smešteni teški pacijenti. Nezvanično, obavljena je dezinfekcija cele zgrade Nefrologije. Nadležni u Zdravstvenom centru Vranje nisu se javno oglašavali ovim povodom. To nije bio slučaj ni kada je virus potvrđen kod jednog ginekologa Službe za ginekologiju sa akušerstvom i jedne doktorke na Internom odeljenju.

Komentari

Slusaj ti njega,i ako jesu obolele sestre na dijalizi! Obolele su! Pozitivni testovi,neke imaju upalu pluća,a ti pricas I AKO JESU OBOLELE...SRAM TE BILO!

Najnovije vesti