Milenković na Dan oslobođenja: Živimo slobodni zahvaljujući slavnim precima FOTO/VIDEO

Zahvaljujući hrabrosti i požrtvovanju naših predaka mi već 76 godina živimo slobodno i upravo nas sloboda obavezuje da se svakog 7. septembra sa posebnim pijetetom sećamo svih stradalih, klanjajući se njihovim senima, izjavio je u ponedeljak gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, na svečanosti povodom 7. septembra, Dana oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

On je, govoreći kraj Spomenika revolucije kod Pedagoškog fakulteta, gde se ovaj datum tradicionalno obeležava, dodao da su Vranjanci "svesni da su stradanja naših predaka najveća cena kojom je plaćena sloboda".

- Okupili smo se danas ovde pred Spomenikom revolucije, koji čuva uspomenu na stradale oslobodioce Vranja, kako bismo još jednom podsetili na važnost njihove žrtve.

Okupili smo se i da pokažemo značaj slobode u kojoj živimo već 76. godina, koliko je prošlo od završetka Drugog svetskog rata na našim prostorima.

Obeležavanjem ovog datuma čuvamo od zaborava i činjenicu da je naš narod među onima koji su podneli najveće žrtve tokom Drugog svetskog rata, kao i da podsetimo sadašnje generacije na antifašističku borbu i slobodarski duh koji negujemo do današnjih dana.

To antifašističko opredeljenje je dragoceno jer nas trajno povezuje sa civilizacijskim vrednostima moderne Evrope - naglasio je Milenković.

Vence i cveće na Spomenik revolucije položili su gradonačelnik Milenković sa saradnicima, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske pukovnik Novica Petrović sa saradnicima, narodni polanici Slaviša Bulatović i Milan Ilić, načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, delegacije SPS-a, Policijske uprave BIA, SUBNOR-a itd.

U ponedeljak 7. septembra u sklopu proslave 76. godišnjice oslobođenja, održana je svečana sednica Skupštine grada Vranja, a u 11 sati počeo je nje radni deo.

OVAKO JE VRANJE OSLOBOĐENO

Vranje je oslobođeno od fašizma i bugarskog okupatora u Drugom svetskom ratu 7. septembra 1944. godine. Nemci i Bugari okupirali su grad 9. aprila 1941, a jula iste godine formiran je vranjski Narodnooslobodilački partizanski odred u šumi nedaleko od "Pržara". U borbama je prema istorijskim podacima učestvovalo oko 12.000 ljudi iz Vranja i okoline. Slobodu nije dočekalo 956 boraca. U oslobađanju je učestvovala 22. srpska divizija NOVJ. Prema spisima iz tog perioda partizani su ušli u grad sa tri strane. Najpre jedinica sa Vlastom Stoiljkovićem na čelu iz pravca "Odžinke" kroz "Pirindžinski sokak", današnju Prizrensku ulicu. Zatim druga veća formacija iz pravca Tibužda i Zlatokopa, a sa treće strane odred koji je krenuo iz Poljanice pod komandom Jove Bokčana koji je ušao u grad iz pravca Balinovca. Dan oslobođenja se u Vranju obično obeležava polaganjem venaca i cveća na Spomenik revolucije, počasnom paljbom pripadnika vojske i dodelom "Sedmoseptembarskog priznanja" najzalužnijim kolektivima i pojedincima. Ove godine program proslave je redukovan zbog pandemije koronavirusa.

Najnovije vesti