Milenković: Država će finansirati i toplanu za naselje bezbednjaka

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković izjavio je da će lokalna samouprava imati oko 100 miliona dinara ulaganja u uređenje komunalne infrastrukture za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Vranju.

- Po "lex specialisu", koji je donet povodom ove investicije, lokalnoj samoupravi Vranja pripada uređenje komunalne infrastrukture do parcele za izgradnju.

Sve unutar parcele, finansiraće se preko Vlade Srbije, odnosno Ministarstva finanasija.

Preliminarna vrednost radova za komunalnu infrastrukturu (saobraćajnica, podzemne hidrotehničke instalacije), iznosi oko 100 miliona dinara.

Tu ne računamo investicioni zahvat vezan za toplanu, samo će ona koštati oko 2,5 miliona evra, i u vezi sa tim pregovaramo sa Vladom Srbije da ipak oni preuzmu taj trošak - rekao je Milenković u obraćanju na javnog raspravi o budžetu Grada Vranja za 2019. godinu.

On je dodao da lokalna samouprava ima informaciju da će izgradnja toplane najverovatnije biti finansirana preko aranžmana sa KfW bankom.

- A da sve obaveze, koje će se u tom kreditnom aranžmanu odnositi na državu i lokalnu samoupravu, preuzme Republika Srbija - naveo je Milenković.

On je takođe kazao da je već u toku izgradnja vrtića u naselju Raška, u saradnji sa Ministarstvom privrede (odnos finaniranja 50:50), a da je izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju kanalizacije u Tibuždu i Zlatokopu pri kraju.

- Obezbeđena su sredstva za finansiranje, oko 38 miliona dinara.

Sigurna investicija je i rekonstrukcija starog dela Bolnice koja će koštati 6,2 miliona evra, što će država finasirati stoprocentno preko Kancelarije za upravljaje javnim ulaganjima.

Za tu investiiciju je dobijena građevinska dozvola i projekat je na usaglašavanju - rekao je Milenković.

Uskoro početak izgradnje Centra za vanredne situacije

Milenković je kazao da se u najskorije vreme očekuje početak realizacije projekta MUP-a na izgradnji Regionalnog centra za vanredne situacije u Vranju.

- Ta investicija, od 800 miliona dinara, trebalo je da bude delom realizovana ove godine.

Završena je javna nabavka, u toku je period za odlučivanje po žalbama, planirano je bilo da se realizuje 50 miliona do kraja godine.

Prema poslednjim informacijama koje imam, očekuje se da se do kraja 2018. izvođač radova uvede u posao - kazao je Milenković.

Najnovije vesti