Mila i Emilija u ritmu Evrope: Nije teško pevati na portugalskom

Vranje ove godine prvi put učestvuje na najvećem dečjem muzičkom takmičenju “Srbija u ritmu Evrope”, koje će 16. juna biti održano u Nišu, a jedna osnovka i jedna srednjoškolka, Emilija Mišić i Mila Nikolić, izabrane su da predstavljaju svoj grad i jednu od zemalja čije ambasade podržavaju ovo takmičenje.

U skladu sa propozicijama, Vranjanke su dobile Portugal, kao zemlju koju će predstavljati, i pevaće pesmu na portugalskom jeziku.

Ove dve talentovane devojke govore za portal Vranje News da već četiri meseca vredno vežbaju sa ljudima iz produkcije programa „Srbija u ritmu Evrope“, među kojima su profesor pevanja i koreograf.

U velikoj konkurenciji, seća se Mila, od oko 80 dece na prvoj audiciji, u uži izbor plasiralo se njih tridesetak, na kraju su izabrane samo njih dve.

- Nisam na početku znala do detalja o kakvom je takmičenju reč, a onda sam shvatila da će to biti jedan od mojih najozbiljnijih muzičkih nastupa do sada.

Ranije sam nastupala na takmičenjima kao đak Muzičke škole Stevan Mokranjac, čak i međunarodnim, i osvajala nagrade, ali ovo je nešto posebno.

Velika je čast učestvovati na ovako značajnoj manifestaciji i sve ovo predstavlja neverovatno iskustvo za mene – priča za Vranje News Mila Nikolić, učenica trećeg razreda vranjske Gimnazije Bora Stanković.

Sada su, kako kaže, ostale finalne probe do početka takmičenja i usavršavanje koreografije i pevanja.

- Uzbuđenje je prisutno, jer ćemo da pevamo na portugalskom.

Savladale smo izgovor koji nije težak, jezik je sličan španskom i bilo nam je lako da naučimo.

Pesma jeste teška za pevanje i najveći problem predstavlja visoki ton pri kraju numere, ali se nadamo da ćemo sve savladati – iskrena je Mila, koja pored gimnazije pohađa i muzičku školu, smer solo pevanje.

Emilija Mišić, učenica osmog razreda OŠ Vuk Karadžić, kaže da, kako se takmičenje približava, raste nivo adrenalina, jer je reč o ozbiljnom festivalu.

- Sve je ovo za mene potpuno novo.

Kako cela priča odmiče, shvatam važnost takmičenja i koliko će ovo iskustvo da mi znači.

Sa Milom smo najpre naučile koreografiju, a uz igru smo brzo savladale reči na portugalskom i kada je došao profesor pevanja, mi smo već znale pesmu.

Saradnja sa svima njima je sjajna, slušamo njihove savete i oni su puni razumevanja za nas – kaže Emilija koja je član školskog hora.

Probe imaju svake subote u Sali omladinskog kulturnog centra – OKCE i trajaće do 15. juna.

- Naš grad je organizovao prevoz za sve koji žele da nas podrže na takmičenju u Nišu.

Veliki broj njih se prijavio i to nam je posebno drago, jer će nam značiti podrška, kao što nam je potrebna podrška tokom glasanja koje će biti otvoreno od 1. juna – ističe Emilija.

Mila dodaje da im je sada potrebna snažna promocija pred takmičenje, kao i reklama njihove instagram stanice.

- Ovo nije samo naša lična reklama, već reklama za ceo grad. Predstavljamo Vranje i ponosne smo zbog toga.

Ovom prilikom pozivamo sve da reklamiraju našu stranicu na instagramu srbijauritmuevrope_vranje.

Nastupamo pod rednim brojem 17 i od 1. juna svi koji žele mogu da glasaju tako što će da pošalju pesma 17 (sa razmakom) na broj 1557 – kaže Mila.

Grad Niš će kao ovogodišnji domaćin predstavljati Srbiju i pevaće na srpskom jeziku, jer su niški srednjoškolci prošle godine pobedili na ovom najvećem festivalu predstavljajuči Tursku.

Žiri, kao i do sada, biće sastavljen od predstavnika gradova takmičara u živom televizijskom programu čiji glasovi čine polovinu od ukupnih bodova, dok drugu polovinu čine SMS glasovi.

Od 168 opština i gradova u Srbiji na manifestaciji “Srbija u ritmu Evrope” učestvovaće 22 grada i opštine, među kojima je i Vranje.

Ovo muzičko takmičenje podržavaju ambasadori 22 zemlje Evropske unije.

Manifestacija “Srbija u ritmu Evrope” održava se od 2008. godine, a namenjena je deci u osnovnim i srednjim školama i osmišljena u skladu sa Evropskom poveljom o učešću mladih u životu na opštinskom i regionalnom nivou, Belom knjigom EU o mladima, Nacionalnom strategijom za mlade Republike Srbije i Akcionim planom politike za mlade u Vojvodini.

Cilj manifestacije je podsticanje, razvijanje, prepoznavanje i očuvanje mladih talenata u Srbiji, promocija interkulturalnosti, tolerancije, ravnopravnosti polova, poštovanje ljudskih prava, različitosti, saradnje i doživotnog učenja.

Prva nagrada za pobednika je 50 odsto od ukupnog neto prikupljenog novca od poslatih SMS poruka, koji se prenosi u budžet grada, a namenjen je za poboljšanje uslova u školama.

Druga nagrada je sedmodnevno putovanje za pobednike u jednu od zemlja učesnica takmičenja, po odluci organizatora takmičenja.

Finale manifestacije iz niške Hale “Čair” biće emitovano u direktnom prenosu na Prvoj srpskoj televiziji – PRVA TV 16. juna u 14 časova.

Najnovije vesti