Mihailović: Budžet Borine nedelje i iznos nagrade simbolični (VIDEO)

Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice Borisav Stanković, saopštio je u sredu da je novčani iznos Borine nagrade za 2019, koja se dodeljuje za najbolje prozno delo u protekloj godini, više nego simboličan, ne želeći da precizira o kojoj je sumi reč.

- Da ne kažem da je ponižavajući.

Isto važi i za troškove učesnika u programu, njima se plaćaju samo nužni, oni najneophodniji troškovi.

Uglavnom su te cifre potpuno simbolične, kao i nadoknade za rad žirija, da ne kažem da su sume uvredljive.

A ovakav program realno bi trebalo da košta više miliona dinara - rekao je Mihailović.

On je dodao da će posle ove "Borine nedelje" biti krupnih promena u vezi sa manifestacijom i Književnom zajednicom.

- Mi smo prošle godine osnovali ogranak KZ Borisav Stanković u Beogradu, imamo svoj prostor u prestonici koji nam je jedan zaljubljenik u književnost ustupio potpuno besplatno.

Mislim da će to biti važni događaji za srpsku književnu scenu, ako ovde već nemamo mogućnosti za tako nešto - kazao je Mihailović.

Cera: Kome treba favorizovanje amaterizma

Mihailović je, komentarišući paralalenu gradsku manifestaciju "Borini književni dani" pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, rekao da je na sceni "teror bahatosti, prostakluka, primitivizma i neukusa".

- Ne bih pojedine kolege koje će možda učestvovati u njihovim programima komentarisao, ali je važno reći da sva strukovna udruženja - Udruženje književnika Srbije, Srpsko književno društvo, PEN centar, odeljenje Srpske akademije nauka za srpski jezik, Društvo pisaca Vojvodine i sva druga staleška udruženja, stoje iza ove manifestacije, a ne neke druge - kazao je Mihailović.

On je dodao da mu nije jasno "čemu vodi favorizovanje amaterizma".

- Nadam se da ćemo ove godine, kada zaokružujemo 30 godina KZ, napraviti krupne promene i očekujem da ću od naredne godine naše programe posmatrati iz publike - kazao je Cera.

Sekretar KZ Zoran Davinić rekao je da "paralelna manifestacija Borini književni dani nije konkurencija Borinoj nedelji".

- Vidi se po učesnicima da mi nismo konkurencija, bez namere da bilo koga omalovažavam.

Vidi se ko je ko i po podršci Ministarstva kulture.

Smatram da je neumesno da se u isto vreme "tera tuk na luk" - kazao je Davinić.

Treća Borina nedelja

Miroslav Cera Mihailović kazao je da se od nedavno može govoriti o tri Borine nedelje u Vranju.

- Gimnazija Bora Stanković koja je godinama obeležavala dan škole, nekoliko godina unazad ima manifestaciju Dani škole, koja se od ove godne zove "Nedelja škole". Radi se o kozmetičkoj promeni u nazivu manifestacije. To niko ne brani, ni biblioteci, ni gimnaziji, ali raditi programe istih sadržaja i blede kopije onoga što već postoji u isto vreme nema mnogo smisla. Ako gimnazija želi manifestaciju, može u vreme "Borne nedelje" da obeleži samo Dan škole, a da manifestaciju pravi na jesen. Biblioteka može da organizuje neki naučni skup, a ne programe poput onih koje imamo mi. Ovako, gde će pre potencijalni konzumenti kulture da odu. Nanosi se, najpre, šteta učenicima gimnazije i njihovim profesorima koji neće biti u mogućnosti da, realizujući svoje programe, prisustvuju našim koji su kvalitetni i doprineli bi njihovom obrazovanju i usavršavanju. I građani, oni koj prate književne sadržaje, ne mogu u isto vreme na više mesta. Mi nećemo menjati ništa ni za jotu, održavamo manifestaciju u vreme kada je održavamo nekoliko decenija unazad, ali održavanje tri manifestacije u isto vreme nanosi štetu svima - kazao je Mihailović.

Najnovije vesti