Migrantska ruta: Preko Preševa ka Mađarskoj FOTO

Poslednjih dana učestali su pokušaji migranata sa Bliskog istoka da se domognu Zapadne Evrope, a veći deo njih ide iz Makedonije ili sa Kosova i Metohije, preko Srbije, ka Mađarskoj i dalje prema bogatim državama EU.

Nekoliko slučajeva otkrivanja migranata zabeleženo je na prelazu Horgoš, nakon što su uspeli da neometano pređu kontrolne tačke na prethodnim granicama, putujući iz Severne Makedonije ili sa KiM, otkrivaju iz Uprave carina Srbije.

Najpre je na Horgošu u tri kamiona pronađeno 9 migranata, u svakom po tri.

Tada je snimak sa skenera pokazao po tri ljudske siluete u tri kamiona, dva srpska i jednom makedonskom.

Prvi je sa Kosova i Metohije ka Nemačkoj transportovao PVC stolariju, u drugom su nalazile čelične trake namenjene slovačkom tržištu, dok je treći prevozio tovar lubenica iz Albanije ka Češkoj.

Carinici su otkrili još dvojicu migranata u tovaru makedonskog kamiona koji je transportovao negazirane sokove namenjene holandskom tržištu.

Tri pokušaja su sprečena i nekoliko dana kasnije, a u svakom su učestvovala po trojica aktera.

Migranti su otkriveni kako u dva srpska kamiona natovarena tepisima i ambalažom za mađarsko i slovačko tržište, tako i u šleperu koji se iz Makedonije uputio ka Poljskoj sa tovarom auto-navlaka za sedišta.

- O tome da migranti ne biraju tovar u kome će pokušati da se sakriju svedoči i slučaj trojice "slepih putnika" pronađenih 3. jula u tovaru semenki suncokreta koji je iz Srbije upućen ka Francuskoj.

Dan kasnije u jednom srpskom kamionu punom aluminijumskog otpada za nemačko tržište otkrivena su još trojica ilegalaca.

DISANJE NA CEVČICU

Migarnti uvode novitete u pokušaje ilegalnog prebacivanja preko granice, dodaje se.

- Tako su primećeni slučajevi krađe identiteta, odnosno pokušaji da se preko granice pređe sa putnim ispravama državljana Srbije koji su im likom slični.

Pogranični organi susednih država susretali i sa pokušajima migranata da granicu pređu potpuno uronjeni u rasuti tovar robe, poput kukuruza u zrnu, kada su za disanje koristili samo cevčice - zaključuje se u saopštenju Uprave carina.

Ni na prelazu Šid pokušaji ilegalnog prelaska granice nisu retkost, pa su tako dva dana zaredom, 3. i 4. jula, osujećeni pokušaji četvorice ilegalaca.

Trojica su pronađena u bugarskom šleperu koji je na relacija Bugarska – Španija transportovao frižidere, dok je jedan migrant otkriven među dečjim igračkama koje su iz Bugarske otpremane ka Sloveniji - navode iz Uprave carina.

Najnovije vesti