In memoriam: Dušan Popović - Duško Bibliotekar (1928 - 2021)

Dušan Popović, poznatiji kao Duško Bibliotekar, dugogodišnji službenik Biblioteke Bora Stanković u Vranju, preminuo je posle kraće bolesti u Vranju u 93. godini, saopšteno je iz najstarije ustanove kulture u gradu.

Bio je knjižničar i bivši upravnik ove ustanove.

Kao bibliotečki radnik proveo je ceo svoj radni vek u Grdskoj biblioteci.

Počeo je u "Čitaonici" 1954. godine, kao jedini zaposleni.

Osim bibliotečkih obavljao je i administrativne poslove.

Upravnik Gradske biblioteke postao je 1955. i tu dužnost obavljao do 1968. godine.

Od 1968. radio je na Odeljenju za odrasle, da bi 1974, kada je osnovano Dečje odeljenje, prešao tu i bio na usluzi najmlađim čitaocima sve do 1989. godine.

U penziju je otišao sa navršenih 35 godina među bibliotečki rafovima.

"Nema stručnog posla u biblioteci na kome se čika Duško nije oprobao - rad sa korisnicima biblioteke na pozajmljivanju knjiga, stručna obrada knjižnog fonda, uvođenje knjiga u centaralni registar, sređivanje fonda i ažuriranje kataloga, organizovanje izložbi knjiga i književnih susreta, vođenje personalne i celokupne dokumentacije.

Imao je sklonost ka likovnoj umetnosti, oslikavao zidove bibliotečkih prostorija likovima iz bajki, a naročito bio ponosan na jedan portret Bore Stankovića.

Kao penzioner često je svraćao u biblioiteku da prelista novine i pozajmi knjigu za svoje unuke ili sebe.

Počivaj u miru dragi čika Duško", navode iz biblioteke u oproštaju od kolege Popovića.

Komentari

Nisam poznavala gospodina, ali drago mi je da je takav čovek od knjige, knjigoljubac, i očito velika duša, proveo svoj vek ovde.

Saučešće porodici!
Vredan,stručan,pravi bibliotekar,deca su ga pisebno volela iako ih je ponekad preslišavao i proveravao da li su zaista do kraja pročitali knjigu.Posvećen svom.pislu do kraja.
Ostaće mi u dragoj uspomeni!

Najnovije vesti