In memoriam: Dragomir Mitić Gaca (1950 - 2021)

Dragomir Mitić Gaca, bivši direktor Duvanske industrije Vranje, preminuo je posle kraće bolesti u Beogradu u 72. godini.

Rođen je u Buštranju kod Vranja 1950.

Školovao se najpre u Vranju, a potom kao jedan od najboljih studenata na Mašinskom fakultetu u Nišu.

U to vreme dobio je stipendiju Alfa plam Vranje i po tom osnovu zasnovao u tom preduzeću radni odnos.

Bio je tehnički direktor i rukovodio razvojem mnogih poznatih proizvoda iz asortimana Alfa plam-a, za šta je nagrađivan.

Godine 1982. postao je direktor Duvanske industrije Vranje (DIV) gde je uspešno razvijao tehnološki proces i doveo fabriku na staze uspeha.

Naglašavao je neretko da je firma normalno funkcionisala, a radnici redovno primali plate i u vreme sankcija UN, kao da nisu ni uvedene.

Bio je duži niz godina predsednik duvanske grane Jugoslavije.

U tim godinama odbijao je politički angažman, te kandidaturu za gradonačelnika Vranja.

Jedno vreme, po privrednoj i ličnoj moći koju je posedovao, važio je za konkurenta čak i Dragomiru Tomiću iz Simpa za ključnog čoveka grada.

Dok je rukovodio Duvanskom industrijom zaključivao je velike poslove, a fabrika je imala oko 700 radnika i veliki broj kooperanata.

U to vreme DIV je prvi put u istoriji proizvodio cigarete Camel i Winston po licenci za američki "RJ Reynolds", razvijajući kasnije i brendove poput Wells, Filter 95, Formula...

Kako je sam u više navrata govorio bio je politički proganjan jer, kako je pričao, "nije hteo da savija kičmu pred Simpovcima".

DIV je privatizovao po starom zakonu, "da pripadne radnicima/akcionarima, a ne da je država nacionalizuje".

Taj njegov plan pao je u vodu posle 2000. kada je privatizacija poništena, a fabrika prodata.

Tokom radne karijere bio je jedan od producenata filma "Nečista krv", u režiji Stojana Stojčica, koji je snimljen na lokacijama u Vranju i okolini.

Nakon 2000. godine povukao se iz javnog i poslovnog života i posvetio porodici, supruzi, deci i unucima.

Sam je voleo da kaže da je "preživeo više života", čak 27 krivičnih prijava, sudski proces, saobraćajni udes 1996. godine, NATO bombardovanje kasarne u kojoj se nalazio, dva infarkta i saobraćajnu nesreću 2019. kao pešak kada ga je udario automobil u Beogradu.

Dobitnik je više društvenih nagrada i priznanja.

Za sobom je ostavio suprugu, dvoje dece i unučad.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Komentari

Gospodin sa harizmom i pozitivnim stavom pun zivota. Poznavao sam ga par godina i bila mi je cast. Pocivaj u miru prijatelju!

Gaca je bio pravi gospodin čovek pun pozitivne energije drug na visokom nivou.počivaj u miru ..

Počivaj u miru gospodine Gaco,buštranjčani će se sećaju Vas zauvek izgradio si prelepu školu u Buštranju,I pomogao svim buštranjčanima.Nek ti je laka zemlja.

Dakle gospodin a uzgred vispren i uvek spreman za diskusiju. Jednom prilikom mi zadaje neki matematicki problem a sledeci put pita kako ja to razumem da se koplje polomi na tri polovine (Marko Kraljevic). Umeo je cak i da obara ruke kad se prilika ukaze. Poznavao sam ga i voleo bih da me smatrao za prijatelja. Bog da mu dusu prosti.

Najnovije vesti