In memoriam: Dragan Stojanović (1953 - 2021)

Dragan Stojanović, poznati vranjski novinar, prvi urednik Dopisništva RTS-a u Vranju, iznenada je preminuo u u Beogradu u 68. godini.

Novinarstvo je bilo njegov profesionalni život, a najveći deo proveo je u Radio-televiziji Srbije, saopšteno je iz kuće gde je proveo najveći deo radnog veka.

Do odlaska u penziju bio je novinar i urednik na RTS- u Beogradu, pre toga osnivač i šef Dopisništva RTS-a u Vranju.

Za RTS je izveštavao sa ratnih područja iz Bosanske Krajine i Vukovara.

Radio je kao ataše za štampu i kulturu u jugoslovenskoj ambasadi u Skoplju u vreme ambasadora Zorana Janaćkovića.

Po završetku diplomatskog rada bio je specijalni izveštač RTS-a iz Skoplja.

U junu 1999. izvestio je sa Kumanovskih pregovora o okončanju bombardovanja Jugoslavije.

Uređivao je Prvi i Drugi dnevnik RTS-a i duži niz godina izveštavao iz Skupštine Srbije gde je bio šef skupštinskog pula RTS.

Takođe, dugo godina radio je kao odgovorni urednik Programskih akcija na RTS-u i u tom periodu bio urednik ključnih informativno-političkih emisija i emisija sa društvenim, sociološkim i kulturnim temama: Svedok, Upitnik, Ključ, TV lica kao sav normalan svet.

Od 2007. bio je odgovorni urednik redakcije Aktuelnosti u kojoj su neke od najgledanijih emisija aktuelno-dokumentarnog žanra: Trag, Kvadratura kruga, Znanje imanje i programski najrelevantnijih dokumentarnih emisija poput one o patrijarhu Pavlu, našim pilotima u vreme bombardovanja, Ratku Mladiću, Jovanki Broz i druge.

Objavio je monografiju "Tekla česma i pesma", koja je u Vranju promovisana u oktobru 2019, kao osvrt na arhitektonsko blago, istoriju razvoja grada i vodosnabdevanja, sliku društvenog života Vranja čije su središte, između ostalog, bile i mnogobrojne česme.

"Stvarao je dobre novinare oko sebe učeći ih da je vest vilin konjic koji živi samo jedan dan i da se za vest kao i za prijatelje treba boriti", saopšteno je iz RTS-a posle vesti o smrti.

Za sobom je ostavio suprugu i troje dece.

Vreme i mesto sahrane i komemoracije biće naknadno saopšteni.

Najnovije vesti