Promovisana monografija Tekla česma i pesma Vranjanca Dragana Stojanovića

Monografija "Tekla česma i pesma" Dragana Stojanovića, Vranjanca, dugogodišnjeg novinara i urednika u RTS–u, promovisana je u Vranju, u okviru obeležavanja 4. oktobra, Dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Stojanovićeva knjiga, kako je rečeno, predstavlja osvrt na arhitektonsko blago, na istoriju razvoja grada i vodosnabdevanja, sliku društvenog života Vranja čije su središte, između ostalog, bile i mnogobrojne česme.

Autor monografije lirskim jezikom govori o svim sačuvanim česmama, iznoseći detalje o mestima na kojima su se nalazile, legendama ili pesmama koje su kraj česama nastajale.

Osim autora, na promociji su govorili i recenzent knjige dr Vladimir Parežanin, profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, ilustrator Aleksandar Stojanović – arhitekta, kao i urednik knjige Radica Smiljković.

Кnjiga "Tekla česma i pesma" nastala je u okviru projekta koji je dobio sredstva na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata iz kulture grada Vranja.

Кnjigu je uredila Radica Smiljković, a izdavač je "Riznica reči".

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...