Medije u Vranju koji rade profesionalno SNS naziva đilasovskim

Sa dva saopštenja u par dana, Savet za informisanje lokalnog SNS-a u Vranju nazvao je, bez vidiljivog razloga, medije koji izveštavaju profesionalno, sa svih skupova i konferencija za novinare na koje su pozvani tokom predizborne kampanje - Đilasovskim medijima.

Zapravo, dešava se to učestalo, a najčešće dešava kada pojedini mediji izveštavaju sa skupova opozicije (mada neretko i sa konvencija naprednjačkih partnera iz vlasti), a pogotovo kada to izveštavanje ima dodirne tačke, pogađate, sa imenom i prezimenom - Dragan Đilas.

Ponekad, eventualno, s Kurtijem - kada čak i lokalni mediji, prema naprednjacima, mogu da se pretvore u Kurtijeve plaćenike.

Istovremeno, medijima koji po mišljenju nekih i iz nekog razloga "nisu podobni", ne stižu pozivi za predizborne događaje SNS-a, a poslednjih dana iz nepoznatog razloga ni iz Gradske uprave Vranja za većinu događaja koje organizuje lokalna vlast (sa naprednjacima kao njenim stožerom).

Liči na to da SNS ne želi da neko profesionalno i objektivno izvesti o njihovim aktivnostima.

A, sete se svih medija samo kad imaju neka važna saopštenja, koja su poslednjih dana obojena obaveznim atacima na, valjda klasifikovane po nekakvim njihovim predrasudama, nepodobne medijske kuće.

Recimo, u sredu predveče Savet za informisanje SNS Vranje na adrese svih medija u gradu i šire odaslao je saopštenje u kome se navodi da je Đilasovski portal (nebitno koji) tekstom o nečemu što po njima predstavlja "nameru predsednika Vučića da uz jednokratnu materijalnu pomoć ispravi nepravdu u nejednakosti povećanjem plata i penzija" zapravo, zaključuju naprednjaci "upućuje mnoge kritike".

I to, naravno, javlja đilasovski portal u Vranju.

To se onda iskoristi da krene ona priča o 619 miliona evra, koja s medijima koji pokušavaju da profesionalno rade svoj posao nema blage veze, kao što ni ti mediji, naravno, nemaju nikakve veze sa Đilasom.

"A, Đilasovska opozicija i njen lider, oni će morati da se pomire sa još jednim demokratskim izborom zahvalne nacije koji će rezultirati njihovim porazom na predstojećim izborima", konsatuje se u saopštenju naprednjaka, kojima se preko leđa medija obračunavaju sa političkim oponentima.

Mora se konstatovati da su takva saopštenja naprednjaka, naravno, u integralnom obliku revnosno objavile dve lokalne televizije i njihovi portali, a da prethodno nisu izvestili ni o jednom skupu opozicije, pa većim delom ni sa skupova partnera SNS-a iz dosadašnjeg mandata lokalne vlasti.

I kao što, bez problema, objavljuju reakcije SNS-a na saopštenja partija opozicije ili bilo čija, a da prethodno nisu objavili saopštenja koja su izazvala reakciju naprednjaka.

Tako je bilo i u drugom slučaju, od subote ujutro.

Naime, u vreme dok su putovali u beogradsku Arenu, na konvenciju SNS-a, članovi Saveta za informisanje SNS-a poslali su saopštenje iz koga se vidi da naprednjacima nije pravo što pojedini mediji izveštavaju i sa konferencije za medije koalicije Za naše Vranje - Miroslav Miki Aleksić - Marinika Tepić, valjda misleći da svi mediji u gradu moraju biti, kao one dve televizije pod njihovom kontrolom, za koje u njihovim programima postoji samo jedna partija, dok se aktivnosti svih ostalih aktera na lokalnoj političkoj sceni ignorišu, čak i saopštenja.

I to ne samo u vreme trajanja predizborne kampanje, već 365 dana u godini.

Iz SNS-a, posle konferencije za medije koalicije Za naše Vranje, na kojoj su bili jedino novinari portala Vranjenews, VOM, Slobodne reči i Jugmedije, u saopštenju objavljenom u subotu oko podneva navode da je preko koga drugog do đilasovskih medija javnosti predstavljeno ono što se, kako navode naprednjaci, "u zdravorazumskom društvu kakvo je naše može slobodno nazvati duhovnom seansom", uz uvrede na račun predsednice jedne od članica koalicije i čoveka čije je popularno ime i prezime Dragan Đilas.

Evo, samo da proverimo da li su te dve televizije na svojim portalima i u TV programu objavile ta saopštenja naprednjaka, iako nisu bili na konferenciji za novinare opozicije, niti izveštavali o događajima zbog kojih je naprednjački medijski ratni štab aka Savet za informisanje morao da oštri olovku.

Evo, jesu.

Ako ne verujete, pogledajte.

Znate dobro koji su.

Ukoliko nisu pročitali Kodeks novinara Srbije, obaveštavamo ih da u glavi jedan (Istinitost izveštavanja) u tački 2, stav 4 piše: "Otvoreno zalaganje za jednu političku stranku ili opciju nespojivo je s novinarskom profesijom".

A da se u Preambuli navodi: "Dužnost je novinara da slede profesionalne i etičke principe sadržane u Kodeksu, i da se suprotstave pritiscima da te principe prekrše. Kodeks preporučuje solidarnost sa kolegama kada su ugroženi standardi profesionalnog postupanja novinara".

R.V.N.

Najnovije vesti