Međunarodni naučni skup o Svetom Kralju Milutinu od petka u Prohoru

Međunarodni naučni skup Sedam vekova od upokojenja Svetog kralja Milutina nije po planu otvoren u četvrtak u Manastiru Gračanica, saopšteno je iz Eparhije u Vranju.

"Povodom nastale političke i bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji, Eparhija raško-prizrenska i Eparhija vranjska obaveštavaju da se svečano otvaranje međunarodnog naučnog skupa odlaže.

Otvaranje i radni deo realizovaće se, po već najavljenom programu, 24. i 25. septembra u Manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog", navodi se u saopštenju eparhije.

U okviru radnog dela Međunarodnog naučnog skupa, koji će moći da se prati putem video-linka, u petak će pozdravnu reč imati episkop Pahomije, a svečanu besedu o temi "Sveti kralj Milutin - Svetlost koja spaja" njegova ekselencija, ambasador Srbije u Bugarskoj doc. dr Željko Jović.

Na dvodnevnom skupu u Prohoru svoje radove o Svetom kralju Milutinu, obnovitelju Manastira Sveti Prohor Pčinjski, a povodom sedam vekova od njegovog upokojenja, izlagaće naučni radnici sa univerziteta i drugih istitucija iz Srbije, Grčke, Nemačke, Francuske, Crne Gore i Republike Srpske.

Tokom dvodnevnog naučnog skupa preko trideset izlagača sagledaće lik i delo Svetog kralja Milutina, čime će se rasvetliti brojne teme i teze sa stanovišta istoriografije, arheologije, žitijine književnosti, teologije, ikonografije, leksikologije, diplomatije i drugih multidisciplinarnih viđenja lika Svetog kralja, jednog od najvećih ktitora u Srbiji.

Očekuje se da će se u dogledno vreme pojaviti zbornik radova sa ovog naučnog skupa.

Najnovije vesti