Međunarodna akcija Preševo: Očekuje se povećani priliv migranata

Vranje - Sedamdeset devet migranata uhvaćeno je u ilegalnom prelasku makedonsko-srpske granice u okviru akcije "Preševo", saopšteno je na konferenciji za novinare u Vranju, na predstavljanju rezultata akcije inicirane od ljubljanske organizacije DCAF, a sprovedene u saradnji sa MUP Srbije.

U akciji su, pored srpskih, učestvovali policajci iz jedanaest zemalja jugoistočne Evrope.

Sedamdeset devet migranata uhvaćeno je u periodu od deset dana.

Podaci pokazuju da se priliv migranata povećava u čitavom regionu, rečeno je pred novinarima.

U poslednjih mesec dana broj migranata koji prelaze iz Turske u Grčku ide čak do 800 dnevno, rekao je Anton Travner, direktor DCAF-a.

- Na grčkim ostrvima je više od 35.000 migranata, a vlada ove zemlje je prošle nedelje donela odluku da oko 20.000 njih preseli sa ostrva na kopno.

Jedna od glavnih ruta je Turska – Grčka – Severna Makedonija – Srbija, odakle se račva prema BiH, Mađarskoj, pa čak i prema Rumuniji - rekao je Anton Travner, direktor DCAF-a.

Po njegovim rečima, migracije su u velikom porastu u celom regionu, a samo na području Bihaća u BiH u ovom trenutku se nalazi od 5.000 do 7.000 migranata, rečeno je.

U operaciji u sklopu programa granične bezbednosti, koja je trajala od 28. oktobra do 7. novembra, uhapšena je i jedna osoba zbog sumnje da je počinila krivično delo krijumčarenje ljudi.

U operaciji "Preševo" učestvovala su 24 policajaca iz Albanije, Austrije, BiH, Severne Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske i Bugarske, uz podršku 49 srpskih kolega i 4 medijatora.

Kontrole su sprovedene na osam putnih pravaca u zonama odgovornosti policijskih stanica Rujan i Prohor Pčinjski.

Najnovije vesti