Policajci devet zemalja učestvovali u akciji „Sava“na jugu Srbije (FOTO, VIDEO)

U zajedničkoj policijskoj akciji „Sava“, koja je trajala nedelju dana uz učešće policajaca iz devet zemalja šireg regiona, otkrivena su tri ilegalna migranta državljana Sirije, 427 grama heroina, oko 5.400 paklica cigareta bez akciznih markica i 2.100 kesica „kamagre“, rečeno je u sredu na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi Vranje.

- Za vreme trajanja akcije došlo se do dobrih operativnih podataka koji će se dalje obrađivati i analizirati - ocenio je na početku Milenko Vukadinović iz Uprave granične policije Srbije.

Direktor DCAF-a Anton Travner reko je da je za najbitniji posao ove organizacije, povećanje kapaciteta prekogranične saradnje, bitno pet elemenata.

- To je najpre pravna podloga, u našem slučaju Konvencija o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi i bilateralni ugovori, potom znanje i iskustvo učesnika u prekograničnoj saradnji, a kao treće su sredstva, odnosno finansijski i ljudski resursi, jer je trošak prekogranične saradnje relativno visok.

Četvrti element su dobri kanali za komunikaciju i poslednji peti i daleko najbitnije, a to je uzajamno poverenje – rekao je Travner.

On je dodao da je tokom akcije viđen približan stepen znanja učesnika u operaciji iz raznih zemalja.

- Razmena iskustva ide u dva smera i to je najbitnije. Tokom zajedničke akcije dotakli smo se i kanala komunikacije, koji su poboljšani, i u budućnosti će služiti veoma dobro za sprovođenje operativnih mera na terenu.

Mislim da je ova operacija najznačajnija što je uzajamno poverenje sada na mnogo višem stepenu, upoznali smo se međusobno bolje i stvari će sada funkcionisati na višem nivou- rekao je Travner.

Šef centra Europola za suzbijanje krijumčarenja Robert Četinko rekao je da je u mandatu Europola suzbijanje i pretraga u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

- Tokom ovih sedam dana koristili smo naše baze podataka i naše informacije na terenu.

Sve osobe koje su bile u postupcima proverene su u širim bazama podataka Evrope, a kod nas dolaze informacije iz baza više od 40 evropskih i svetskih zemalja, što je veoma važno u borbi protiv organizovanog kriminala.

Zaključili smo da su kriminalci na tzv. „Balkanskoj ruti“ veoma fleksibilni, da svakog dana bukvalno smišljaju nove načine kako da krijumčare ljude, robu i slično.

Mislim da smo sa naše strane doprineli da policajci iz regiona shvate kako se kriminalci u organizovanom kriminalu ponašaju, koji im je modus operandi i sl.

Europol je treći put bio deo ovakve operacije, mogu već sada reći da sam uveren da je ovo dobar pristup i da ćemo mi dati svoj doprinos i na sledećim akcijama – rekao je Četinko.

Zamenik načelnika Uprave granične policije Miljan Stanojević rekao je da je ovo „veoma dobra akcija, pogotovo za razvojna iskustva policija zemalja regiona“.

- Radimo dobro, radimo kvalitetno, rezultati će doći samo po sebi.

Smatram da je ova razmena informacija i iskustava između samih pripadnika policija, tokom akcije u organizaciji Programa granične bezbednosti DCAF-a, najvažniji rezultat ove operacije – rekao je Stanojević.

Akcija je sprovedena u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije od 21. do 27. marta.

Zemlje učesnice u zajedničkoj operaciji, čiji je cilj bio sprečavanje prekograničnog kriminala, bile su Austrija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Moldavija, Hrvatska i Srbija.

Načelnik Policijske uprave Vranje Igor Živković rekao je da je „čast i zadovoljstvo što su pripadnici policije sa juga Srbije imali privilegiju da budu domaćini, ali i deo ove operacije“.

- Razmena iskustva i metodologija u sklopu ove operacije je za izuzetnu pohvalu. PU Vranje je uvek spremna za realizaciju aktivnosti koje dovode do ostvarenja opšte društvene svrhe policije – rekao je Živković.

Na konferenciji za medije o spremnosti svojih uprava za ovakve akcije govorili su načelnik Odeljenja saobraćajne policije PU Leskovac Milivoje Stoiljković i načelnik Odeljenja granične policije za strance PU Niš Bojan Đurković.

Najnovije vesti