Među 400 testiranih polovina zaraženih u Pčinjskom okrugu

Među 400 testiranih u Pčinjskom okrugu inficirana je gotovo polovina ili 197 građana, potvrdio je u izjavi za lokalnu RTV epidemiolog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Slađan Stanković.

Od tog broja, 131 novoinficirani je u Vranju, 20 u Surdulici, 10 u Vladičinom Hanu, 16 u Bujanovcu, 15 u Preševu i 5 u Trgovištu.

Stanković je kazao da aktuelni epdemiološki trenutak odlikuju "visok intenzitet virusa, brzo zaražavanje i brzo prenošenje zaraze".

Kazao je da je epidemiološka sitruacija "pod kontrolom zdravstvenih službi".

Zaražavaju se sve starosne kategorije.

Srednje teške i teže kliničke slike prisutne su kod odraslog stanovništva, a prema njegovim rečima opet se registruje "obolevanje školske dece".

On je precizirao da je tokom poslednjeg uzorkovanja "registrovano oboljevanje deteta uzrasta jedne godine".

PORAST BROJA PACIJENATA U ATD-U

U COVID ambulanti u vranjskom ATD-u beleži se porast broja pacijenata - u utorak je bilo 359 pregleda, od kojih 157 prvih, izjavila je doktorka Stefana Mladenović. Ona je gostujući u programu RTV precizirala da se javlja veći broj pacijenata na kontrolne preglede, nakon pet ili sedam dana i takvih je u utorak bilo 202. Kazala je da je povećan broj urađenih rendgenskih snimaka (193) sa dijagnostifikovanih 46 upala pluća. Urađeno je 185 antigenskih testova i, kako je kazala, "uglavnom su pacijenti pozitivni". Doktorka je pozvala pacijente "kod kojih je prošlo 14 dana od utvrđivanja bolesti i koji se dobro osećaju da odlaze na kontrolne preglede u COVID ambulantu Grudnog odeljenja" u okviru vranjske bolnice i rasterete ATD.

Najnovije vesti