Maske od petka obavezne i na otvorenom

Vranje - Nošenje maske od petka je obavezno i na otvorenom prostoru, saopštila je Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba u Beogradu.

Doneta je odluka i da se lokalnim samoupravama zabrani da dozvoljavaju okupljanja više od 30 osoba, kao i da Beogradska arena od ponedeljka ponovo bude spremna za prijem pacijenata obolelih od virusa COVID-19.

Kisić Tepavčević je posle sednice Kriznog štaba istakla da se nalazimo u periodu kada se respiratnorne infekcije najlakše šire, što važi i za koronavirus.

Broj obolelih u Srbiji polako raste i, kako je rekla, iako je situacija povoljnija nego u drugim evropskim zemljama "to ne treba da nas teši, jer virus ima veliki potencijal brzog širenja i na svima nama je da to zaustavimo".

- U skladu sa tim doneta je odluka da se pre svega pooštre sve dosadašnje mere, u smislu kontrole njihove primene.

Ograničenje okupljanja je bilo do 30, ali bilo je primera praktično u svim gradovima da su bila organizovana različita slavlja i okupljanja.

Od danas važi zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja.

Sledeće bitno je da maske treba da nosimo svi stalno i u svakoj prilici, uključujući i otvorene prostore - rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je pozvala građane da bodre i podstiču jedni druge da se pridržavaju te mere, jer se pokazala izuzetno efikasnom.

Najavila je i da će Beogradska arena od ponedeljka ponovo biti spremna za prijem pacijenata obolelih od COVID-19 i da će akcenat ubuduće biti na privremenim bolnicama, jer ostale bolnice koje primarno nisu sa infektivnim odejenjima moraju da se sačuvaju za sve druge pacijente koji nemaju COVID.

Radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje do 23 sata, a u njima ostaju da važe ranije propisane mere - da je obavezno nošenje maske u svim situacijama, osim dok sedite za svojim stolom.

- Isto tako je jako bitno da od danas svi uslužni objekti treba da imaju odgovorno lice koje ima za cilj da se striktno sprovode sve preventivne mere kada je u pitanju COVID 19 - kazala je Kisić Tepavčević.

Poručila je da propisane mere nisu ni skupe, ni teške, a da mogu da zaustave širenje virusa i spasu živote.

Komentari

Kako može preporuka da bude obaveza i kažnjiva? Pročitajte Proglas koji je dao Sindikat zaposlenih u MUP-u, videćete da je sve ovo protivustavno i protivzakonito, a da Krizni štab nije uopšte nikakvo pravno telo.

Mislim da se samo preporučuje maska na otborenom a me da je obavezna!

Najnovije vesti