Marijana okupala Bogojavljenski krst u Vranju za 330.000 dinara FOTO/VIDEO

Vernica iz Vranja Marijana Dimitrijević okupala je u nedelju na Bogojavljenje časni krst u porti Crkve Svete Trojice u Vranju za 330.000 dinara.

Za ovu privilegiju Miloranka Stajić je prošle godine na ovaj praznik izdvojila 200.000 dinara.

U Sabornom hramu Svete Trojice održana je prethodno sveta liturgija povodom Bogojavljenja i, u prisustvu velikog broja pravoslavnih vernika, verska svečanost kupanja Bogojavljenskog krsta.

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se u nedelju u svim pravoslavnim hramovima Vranju, a pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva (SPC) širom Srbije i sveta organizuju tradicionalno plivanje za Časni krst.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa "ovo je sin moj i njega poslušajte".

Reč je o jednom od petnaestak najvećih hrišćanskih praznika.

Snimak cele svečanosti kupanja Bogojavljenskog krsta pogledajte u nastavku

Komentari

Bog se javi-vaistinu se javi !!! Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".
Pred Boga smo svi jednaki, ali se u narodu rasprostrranilo da samo "bogati" su vernici i da samo bogati mogu da kupaju Bogogojavljenski krst. Naravno da je potrebno da se ulaže novac u izgradnji crkve, renoviranju ali šta je sa svim onim radnicima ili nezapšošljenima koji više ne mogu da učestvuju na pove pomodarske aukcije a imaju potrebu da u svojim domovima unesu časni krst?
Oćemo li mi kao vernici na šta nas vera ukazuje da u takvim slučajevima kada vidimo da neko koji ima preke potrebe da on kupa krst da pokažemo ljudskos i dozvolimo mu.
Kako je počelo samo oni koji su bogati stojaće u prvim redovima u crkvi.

Najnovije vesti