Makedonija: U kafane, kafiće i na koncerte samo uz potvrdu o vakcinaciji

Vranje - Potvrda o vakcinaciji ili o preležanom kovidu-19 neophodna je od ponedeljka u Severnoj Makedoniji za odlazak u ugostiteljske objekte, na koncerte ili utakmice, javlja Beta.

Prema odluci Vlade u Skoplju, zbog ubrzanog širenja virusa zabranjen je rad zatvorenih delova ugostiteljskih objekata, a za sedenje u otvorenim delovima kafića, restorana i klubova stariji od 18 godina će morati da imaju potvrdu o bar jednoj primljenoj dozi vakcine.

Ugositeljske objekte moći će da posećuju i građani sa potvrdom o preležanom kovidu, ali samo 45 dana nakon preležane bolesti, posle čega će morati da imaju potvrdu o vakcinaciji kao i svi ostali.

Ta obaveza će važiti za sve objekte koji primaju više od 30 gostiju, a ugostitelji su obavezani da organizuju redarsku službu koja će to kontrolisati.

Vlada je najavila pojačane kontrole kako bi se nove restriktivne antikovid mere striktno poštovale, a predviđene su novčane kazne.

Za građane koji nemaju protvrdu ili imaju lažnu kazna je 250 evra, za pravno lice od 2.500 do 30.000 evra u zavisnosti od veličine objekta, a za odgovorno lice 1.500 evra.

Osim za kafiće, restorane ili noćne klubove, kovid sertifikat je neophodan i za sve vrste proslava koje se mogu organizovati samo na otvorenom, svadbe i krštenja, kao i za koncerte, seminare, konferencije, kulturne i sportske događaje.

Rad noćnih klubova, diskoteka, barova i dalje je ograničen na 50 odsto kapaciteta otvorenih delova i mogu da prime najviše 1.000 posetilaca, uz poštovanje postojećih antikovid protokola.

Najnovije vesti