Makedonija ratifikovala sporazum o imenu sa Grčkom

Makedonsko Sobranje ratifikovalo je sporazum sa Grčkom u vezi sa imenom.

Za sporazum su glasali svi prisutni poslanici, njih 69, dok najveća opoziciona stranka VMRO--DPMNE nije prisustvovala sednici.

Premijer Zoran Zaev pozvao je na početku sednice poslanike da ratifikuju dogovor sa Grčkom, jer on označava početak kraja neizvesnosti Makedonije i potvrđuje makedonski identitet.

- Imamo dogovor sa jasnim obeležjem našeg makedonskog identiteta, našeg makedonskog jezika, za vek vekova - rekao je on na početku sednice parlamenta, kojoj ne prisustvuju poslanci opozicione VMRO- DPMNE.

Ta politička opcija za dokument tvrdi da je kapitulantski i da je "izdaja nacionalnih interesa".

Zaev je istakao da je dogovor o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonije dostojanstveno rešenje za obe strane i da Makedonija nikom ništa nije poklonila.

- Nikome nismo ništa poklonili, niti je neko uzeo nešto kada smo se dogovorili za geografsku odrednicu.

Ovo je hrabar korak u interesu budućnosti građana i naše dece, za spokojnu budućnost.

Hajde da odbacimo manipulacije i izolaciju, i da damo šansu dogovoru - rekao je makedonski premijer.

Zaev je istakao da je dogovor sa Grčkom podržala cela međunarodna zajednica i da Makedoniji otvara "sva vrata" evropskoj budućnosti, kao i da očekuje da dobije datum za početak pregovora na predstojećem Savetu EU.

Konačnu reč o dogovoru sa Grčkom, rekao je Zaev, daće građani Makedonije na referendumu.

Parlamentarna većina objavila je da će tražiti impičment predsednika Makedonije Đorđa Ivanova, ako ne potpiše dogovor sa Grčkom, a građani na referendumu se izjasne pozitivno, to je izjavio premijer Makedonije Zoran Zaev za TV "Kanal 5".

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao je premijera Zaeva da odmah pokrene postupak za njegov opoziv, jer ostaje pri odluci da neće potpisati dogovor sa Grčkom o rešavanju spora oko imena Makedonije.

- Pozivam Zaeva da sa istom dvotrećinskom većinom, koja je potrebna za promenu Ustava Makedonije, odmah pokrene postupak za utvđivanje odgovornosti predsednika Republike - navodi se u izjavi Ivanova.

Kako je istakao predsednik Makedonije, njegov stav u vezi sa "štetnim dogovorom oko imena ostaje nepromenjen i pored svih iznetih pretnji i pritisaka".

U utorak uveče je bilo protesta opozicije, ali su bili mirni.

Najnovije vesti