Lončar: Stiže i ruska vakcina

Vranje/Beograd - Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar najavio je u sredu da će 4. januara stići novi kontigent vakcine kompanije "Fajzer", nakon čega će "na svakih sedam dana stizati nove".

On je otkrio i da će ruske vakcine stići u Beograd danas ili sutra, uz napomenu da je ta vakcina "još uvek u fazi ispitivanja u Agenciji za lekove, koje je pri kraju i očekuje se da bude završeno u prvim danima nove godine".

- Kada kineska vakcina dobije dozvolu za upotrebu, očekuje se da ubrzo nakon toga stignu u Srbiju - objasnio je Lončar na konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

On je napomenuo da Srbija pregovara i sa svim ostalim proizvođačima vakcine protiv koronavirusa.

Lončar je izneo tvrdnju da približno 30 odsto stanovništva u Srbiji ima antitela na koronavirus, te da bi tek sa 20-30 odsto vakcinisanog stanovništva mogli da kažemo da imamo "podnošljivu situaciju u borbi protiv pandemije".

Precizirao je da Srbija ima detaljno razrađen plan vakcinacije i da su prioritet stariji od 60 godina koji su najugroženiji i koji se nalaze u staračkim domovima.

- Zato njih prve vakcinišemo i svakom vakcinacijom direktno im spasavamo život, a pored njih, mi vakcinišemo i osobe koje rade sa njima - kazao je on.

Lončar je objasnio da će sledeći koji će se vakcinisati biti zdravstveni radnici koji rade u COVID sistemu i koji nisu do sada oboleli od korone.

POSLEDNJA VEST: STIGLA JE

Prvi kontigent ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V stigao je u Srbiju, javili su beogradski mediji. Radi se o oko 5.000 doza vakcine "Sputnjik". Vakcinacija se očekuje u prvim danima nove godine, prenosi RTS.

Nakon njih, kako je naglasio, biće vakcinisani oni koji su oboleli od korone i koji više nemaju anitela, zatim prosvetni radnici, zbog kontakta sa decom, a nakon toga državni službenici koji rade sa građanima, među kojima su policija i vojska.

Prema njegovim rečima, sledeći na listi vakcinacije su hronični pacijenti, kojima se, preporučuje i vakcinacija protiv sezonskog gripa.

KON I TIODOROVIĆ: SITUACIJA I DALJE VANREDNA

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon istakao je da je situacija u vezi sa koronavirusom i dalje vanredna, bez obzira na to što brojke pokazuju ublažavanje, tako da je moguće da dođe do pogoršanja ukoliko se opustimo za vreme novogodišnjih praznika. Kon je posebno apelovao na to da ne bude okupljanja ni privatno i da se svi što više uzdržavaju od masovnih proslava, jer je mogućnost prenošenja virusa tada veća. Epidemiolog Branislav Tiodorović naglasio je da je ovo prelomni trenutak i da bi ovu novu godinu svi trebalo da proslave na malo drugačiji način, kako bismo za sledeće praznike u 2021. godini bili u daleko boljoj situaciji. Prema njegovim rečima, uz vakcinu imamo dobru situaciju da kolektivni imunitet bude na više od 60 odsto u narednih nekoliko meseci.

Najnovije vesti