Lokalni izbori: Glasa se i u četiri opštine Pčinjskog okruga

Vranje - U Srbiji se u nedelju održavaju lokalni izbori, a Pčinjskom okrugu glasa se u četiri opštine - Surdulica, Bosilegrad, Bujanovac i Preševo.

Prema prvim informacijama, na jugu Srbije su sva biračka mesta otvorena na vreme, a iz opštinskih izbornih komisija za sada nema prijavljenih nepravilnosti.

Iz Bosilegrada je prvi prvi presek o izlaznosti najavljen za posle 12 časova, a u Surdulici oko 11.

U Surdulici pravo glasa ima 16.355 birača.

Tamo se birači izjašnjavaju za tri političke opcije.

U Bosilegradu su svega dve političke opcije na glasačkom listiću.

Jutros u 7 časova otvorena su biračka mesta u 89 gradova i opština, među kojima su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Valjevo i većina vojvođanskih opština.

Glasačka mesta biće otvorena do 20 sati.

Glasa se i za odbornike Skupštine grada Beograda ali i beogradskih opština Barajevo, Voždovac, Vračar, Grocka, Zvezdara, Zemun, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovica, Savski venac, Sopot, Stari grad, Surčin i Čukarica.

Predizborna tišina, odnosno zabrana izborne propagande počela je u četvrtak u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mesta 2. juna u 20 sati.

Građani će u nedelju informacije o upisima u izvodima iz Jedinstvenog biračkog spiska moći da dobiju na brojeve telefona 011/2641- 497, 011/3643-990, 011/3643-991, i 011/2685-344 od sedam do 20 časova.

Zakon o loklanim izborima propisuje da izborna komisija u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta donosi i objavljuje ukupan izveštaj o rezultatima lokalnih izbora.

Ako se na pojedinim biračkim mestima sprovodi ponovljeno glasanje, rok za donošenje i objavljivanje ukupnog izveštaja o rezultatima računa se od zatvaranja biračkog mesta na kojem je glasanje ponovljeno.

Protiv ukupnog izveštaja o rezultatima lokalnih izbora podnosilac izborne liste ili birač mogu podneti prigovor izbornoj komisiji u roku od 72 sata od objavljivanja ukupnog izveštaja na internet stranici.

Odbornički mandati raspodeljuju se izbornim listama srazmerno broju dobijenih glasova, a broj mandata koji pripada izbornim listama utvrđuje se primenom sistema najvećeg količnika.

U raspodeli mandata mogu učestvovati samo liste koje su osvojile iznad tri odsto glasova, dok taj cenzus ne važi za manjinske liste.

Ko ima pravo glasa

Kako je ranije objavila Gradska izborna komisija u beogradu u Vodiču za birače, da bi neko imao pravo glasa na izborima treba da bude državljanin Srbije, da je punoletan, da nije lišen poslovne sposobnosti i da ima prebivalište na teritoriji grada Beograda (ili opštone u kojoj glasa). Na izborima se glasa zaokruživanjem rednog broja ispred naziva jedne izborne liste na glasačkom listiću, a za beogradske izbore prijavilo se 14 lista.

Najnovije vesti