Liturgija i litija na dan Svetih surduličkih mučenika

Vranje - U nedelju je Dan svetih surduličkih mučenika obeležen liturgijom u hramu Svetog velikomučenika Georgija i litijom do Duboke doline u Surdulici.

Ministar Novica Tončev napisao je na Fejsbuku da se na ovaj dan u Surdulici sećaju Svetih surduličkih mučenika, "tragično stradalih tokom Prvog svetskog rata".
"Odavanjem pošte našim precima izražavamo zahvalnost i duboko divljenje, a generacije koje dolaze učimo o slobodi i pravdi kao najvažnijim životnim vrednostima", napisao je Tončev.

Posle litije usledila je Slavska trpeza kod Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Surdulici.

Sveti mučenici surdulički

U toku Prvog Svetskog rata bugarski okupatori učinili su velike zločine na prostoru Surdulice i okoline. Procenjuje se da je ubijeno između 4.000 i 6.000 Srba, čije su kosti rasute na više stratišta u Surdulici i okolini. Njima u spomen 1924. godine podignuta je spomen-kosturnica u kojoj su pohranjene kosti surduličkih mučenika. Osvećenje spomen-kosturnice obavio je Patrijarh srpski Dimitrije, a činu osvećenja prisustvovao je kralj Aleksandar Karađorđević sa Vladom Kraljevine Jugoslavije. Bugarski okupatori su ponovo 1943. godine učinili nove zločine, kako na živima, tako i na mrtvim mučenicima, srušivši spomen-kosturnicu i rasejavši kosti surduličkih mučenika po okolini Surdulice. Kosti su bile rasute sve do 2004. godine kada je otpočela, a 2008. godine završena obnova spomen-kosturnice.

"Po Božjem promislu, na starom surduličkom groblju, kod crkve Svetog Pantelejmona u Donjem Romanovcu, pronađen je deo zemnih ostataka surduličkih mučenika i oni su 2010. godine premešteni da počivaju u spomen-kosturnici. Na predlog episkopa Pahomija, Sveti Arhijerejski Sabor SPC je maja 2017. godine, na svom redovnom zasedanju, proglasio surduličke mučenike za nove svetitelje i upisao ih u kalendar svetih. Njihov dan se obeležava 16. maja (po starom)/29.maja (po novom kalendaru)", navode iz Eparhije vranjske.

Obeležavanje manifestacije Sveti surdulički mučenici, u organizaciji Eparhije vranjske, počelo je u subotu.

Najpre je u Hramu Svetog velikomučenika Georgija održano praznično bdenije, potom je u Surduličkom kulturnom centru organizovana Svečana akademija, a na kraju otvorena izložba Sveti Vikentije - Mitropolit skopski.

Najnovije vesti