Likovna kolonija dvadeseti put: Stvaraju slikari iz tri države FOTO/VIDEO

Sedmoro likovnih umetnika koji će stvarati sedam dana okupili su se na Likovnoj koloniji Vranje 2021 u organizaciji Narodnog univerziteta, koja je zvanično otvorena u ponedeljak rečima dobrodošlice koje je gostima uputila direktorka NU Gordana Dimitrijević.

Dimitrijevićeva je naglasila da se ovih dana održava dvadeseta po redu kolonija pod aktuelnim nazivom, a da ova umetnička svetkovina, ako se računaju godine tokom kojih se održavala pod nazivom kolonija "Prohor Pčinjski", traje i mnogo duže.

"Likovna kolonija nam je tradicionalno internacionalna poslednih desetak godina.

Kada smo mesecima unapred planirali koloniju trudili smo se da pozovemo slikare iz onih zemalja koje nemaju problema sa ulaskom u Srbiju, kojima nisu neophodni testovi za prelaz granice kako bismo bili sigurni da će nam pozvani umetnici doći.

Veoma nam je drago da možemo da ugostimo tako velike umetnike, dosta njih ima zavidno iskustvo na likovnim kolonijama.

To je za nas velika čast", rekla je Dimitrijević, a onda se obratila učesnicima kolonije.

Leposava Milošević Sibinović, likovna umetnica iz Beograda, rekla je da će u Vranju slikati i stvarati one motive koji inače odlikuju njen likovni izraz.

"To su teme vezane za spoj i vezu tradicionalnog i modernog, estetskih i filozofskih simbola, elemenata iz arhitekture, antropologije i slično", kazala je Milošević Sibinović.

Slikarka iz Bugarske Marijeta Konova, predavač na Univerzitetu Sv. Kirilo i Metodije u Velikom Trnovu koja je prvo učešće na koloniji u Vranju imala 2005. godine, kasnije gostovala još jednom 2011, naglasila je da treći put dolazi u Vranje u sklopu ovogodišnje kolonije sa koleginicom slikarkom Vanjom Sapundžijevom.

"Već sam počela da radim nekoliko kompozicija rešenja enterijera odnosno prostora Likovne radionice koju u okviru Narodnog univerziteta u Vranju godinama vodi Vesna Marinković Stanković.

Prostor je inspirativan, jer ovde boravi i radi mnogo mladih i talentovanih ljudi, a uz to ovaj prostor osim tog duha ima i svoju bogatu istoriju", rekla je Konova.

U Vranju će sedam dana stvarati umetnici različitih stilskih opredeljenja iz Bugarske, Makedonije i Srbije.

Ovo im je lepa prilika da razmene iskustva, stvaraju, upoznaju grad i druže se tokom trajanja kolonije, sve do 18. jula.

Prostor Likovne radionice pretvoren je u celodnevni otvoreni atelje koji mogu da posete svi zainteresovani građani i da se upoznaju sa radom umetnika.

Za učesnike kolonije predviđen je obilazak kulturno–istorijskih znamenitosti Vranja, poseta Narodnom muzeju, izlet do Vranjske Banje i prijem kod gradonačelnika Vranja u četvrtak.

Nakon završetka Likovne kolonije, u skladu sa tradicijom, početkom septembra 2021. biće otvorena izložba likovnih radova učesnika kolonije.

Likovna kolonija datira na ovom prostoru još od 1974. godine.

Nekada se zvala "Prohor Pčinjski", a kolonija pod sadašnjim nazivom ustanovljena je 2002. godine i predstavlja njen nastavak.

Sa dosadašnjih kolonija učesnici kolonija pokolonili su Vranju više od 150 slika koje se čuvaju u depou NU.

Najnovije vesti