Lideri Albanaca pismom od Mogerinijeve traže uključenje u Briselski dijalog

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi i narodni poslanik u SKupštini Srbije Fatmir Hasani zatražili su od šefice diplomatije EU Federike Mogerini, ali i od kosovskih vlasti uključivanje "Preševske doline u poslednju fazu briselskih pregovora između Beograda i Prištine".

Kako se navodi na zvaničnoj FB stranici NSA, u pismu upućenom zvaničnicima u Prištini i Federiki Mogerini, istaknuta je "mogućnost rešavanja vitalnih problema Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, kroz konačni sporazum Beograda i Prištine".

- Uključivanje pitanja Preševske doline u ovoj fazi dijaloga je neophodno kako bi se obezbedio dugoročni mir među narodima Zapadnog Balkana - kaže se u pismu.

- Naš zahtev se odnosi na pripajanje Kosovu i smatramo da je to opravdano, jer predstavlja rešenje koje će doneti trajan mir između Beograda i Prištine - nadovezuje se poslanik PDD-a Fatmir Hasani u izjavi za Betu.

Hasani je dodao da za sada nema odgovora na inicijativu političkih predstavnika Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Najnovije vesti