Legat Vuka Filipovića u Matici srpskoj umesto u Vranju

Legat akademika Vuka Filipovića, jednog od idejnih tvoraca književne manifestacije Borina nedelja u Vranju, biće čuvan u Matici srpskoj umesto u Književnoj zajednici (KZ) Borisav Stanković, saopštio je u sredu urednik KZ Miroslav Cera Mihailović.

Do toga će, kako je obrazložio Mihailović, doći zato što je KZ Borisav Stanković, kako je rekao njen urednik, odlukama vlasti dovedena u situaciju da nema svoje prostorije, pa samim tim ni adekvatne uslove za prihvat i čuvanje legata koji joj je po volji ostavioca poverila Filipovićeva udovica Beba.

"Zbog toga ćemo biti prinuđeni da legat ustupimo Matici srpskoj, koja ima adekvatne uslove za njegovo čuvanje", rekao je Mihailović u sredu na konferenciji za novinare u Vranju.

Ovoj svojevrsnoj "primopredaji" legata, kako je najavio Mihailović, trebalo bi da bude posvećen i jedan od programa u sklopu Borine nedelje, koji povodom 55. manifestacije Književna zajednica želi da priredi u narednom periodu u uobičajenom formatu, sa prisustvom književne publike, a ne onlajn kao što je to bio slučaj u poslednje dve godine.

Podsećanja radi, legat je pre desetak godina Vukova supruga Beba poklonila književnici iz Vranja Sunčici Denić za Književnu zajednicu Borisav Stanković u Vranju.

Denićeva je i dobitnica nagrade koja se dodeljuje u čast Vuka Filipovića za književnu kritiku.

Legat ima trideset rukopisnih svezaka i bogatu ostavštinu, dosta toga objavljenog, ali i neobjavljenog.

PROFIL

Vukašin Vuk Filipović rođen je u Stanovcu kod Vučitrna 1930, a preminuo je u Prištini 1990 godine. Bio je srpski književnik, likovni umetnik i profesor Prištinskog univerziteta. Osnovnu školu pohađao je u Babinom Mostu, Bresju i Prištini, a gimnaziju u Drugoj muškoj gimnaziji u Beogradu i Prištini i diplomirao jugoslovesnku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1954. godine. Doktorirao je na istom fakultetu 1964. Bio je profesor u Gimnaziji Ivo Lola Ribar u Prištini, predavač na Višoj pedagoškoj školi, a potom predavač i profesor na Filozofskom fakultetu u Prištini. Jedan je od osnivača i prvi odgovorni urednik književnog lista Vidici, pokretač i glavni i odgovorni urednik časopisa Stremljenja. Kao student objavio je tridesetak pripovedaka sa temama iz kosovskog života. Pokrajinsko narodno pozorište u Prištini izvelo je njegove drame Tamne odaje i Sneg i vatra. Priredio je dve samostalne izložbe slika. Jedan je od pokretača izdavačke delatnosti lista Jedinstvo 1961. godine. Bio je član Akademije nauka i umetnosti Kosova (ANUK) od njenog osnivanja, a od 1986. do 1990. i njen predsednik, u jednom mandatu i predsednik Saveta akademija nauka i umetnosti SFR Jugoslavije.

Izvor: Wikipedia

Najnovije vesti