Leši makar na kratko sjedinio albanske političare pred izbore

Vranje/Bujanovac - Ridvan Ćazimi, poznatiji kao Komandant Leši, jedan od vođa Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB), na 19. godišnjicu pogibije u okršajima sa državnim snagama bezbednosti, uspeo je da ponovo okupi albanske političke lidere, članove svoje porodice i nekoliko desetina građana.

Manifestacija "Dani Komandanta Lešija" održava se u ponedeljak u Bujanovcu, a počela je polaganjem venaca na njegov grob u rodnom Velikom Trnovcu, obilaskom muzeja i mesta pogibije na brdu "Guri gat" iznad ovog sela.

Stotinak metara odatle danas se nalazi baza Vojske Srbije.

Kako javljaju Bujanovačke, događaju su prisustvovali predsednik opštine Bujanovac i lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi, njegov stranački kolega i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa; takođe i Nagip Arifi i Arber Pajaziti, lideri Demokratske partije i Alternative za promene, dve najjače opozicione stranke koje okupljaju Albance.

Niko od njih, međutim, nije držao govor, a jedini koji se obratio skupu kod Lešijevog spomenika na brdu "Guri gat" bio je Mustafa Ališani, predsednik Mesne zajednice Veliki Trnovac, ispred Organizacionog odbora.

On je prisutne podsetio da je Ćazimi bio "ne samo lider i vojnik, već i veliki humanista i aktivista".

Ragmi Mustafa iz NSA je na svom Fejsbuk profilu objavio da je ovaj dan svake godine "ispunjen tugom, ali i ponosom", izrazivši želju da se "prošlost nikada ne ponovi".

- Priča o Komandantu Lešiju je istorija Albanaca Preševske doline, priča o hrabrosti i istini - napisao je Mustafa.

Dani Komandanta Lešija završeni su u ponedeljak popodne svečanom akademijom u Domu kulture u Bujanovcu.

Zbog pandemije COVID-19 nije bilo masovnih sportskih i kulturnih događaja kao ranijih godina, saopštili su organizatori.

KOMANDANT LEŠI

Ridvan Ćazimi je bio jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) koja se 2000. sukobila sa državnim snagama bezbednosti. Diplomirao je mašinstvo, ali je radio kao krojač i bio vlasnik butika u Bujanovcu. Otac je četvoro dece. Učestvovao je u borbama na području Hrvatske i BiH ratujući protiv Srba, a borio se i u redovima Oslobodilačke vojske Kosova. Bio je zadužen za sektor Centar OVPMB koji je obuhvatao sela Breznicu, Mali i Veliki Trnovac, Dobrosin, Končulj i Lučane (zona oko regionalnog puta Bujanovac - Gnjilane). Komanda njegovog sektora je bila u selu Veliki Trnovac. Pred kraj sukoba na jugu Srbije najavio je da će poslednji predati oružje, ali da će ga ipak predati. Tada je upozorio i da će OVPMB žestoko odgovoriti na svaku provokaciju od strane srpskih snaga prilikom ulaska u Kopnenu zonu bezbednosti. Sukob je okončan 20. maja 2001. godine potpisivanjem Končuljskog sporazuma kojim je predviđena demobilizacija OVPMB. Ovaj dokument potpisali su tadašnji predstavnici NATO i međunarodne zajednice, dok je jedan od potpisnika sa albanske strane bio Ćazimi.

Najnovije vesti